Gebouw en buitenruimte als eenheid
17-07-2018
ARCHITECT ÉN LANDSCHAPSARCHITECT TREKKEN SAMEN OP BIJ KUURHOTEL

Gebouw en buitenruimte als eenheid

Na bij IAA Architecten te hebben gewerkt, heeft Wieteke Nijkrake (foto boven) samen met Jorrit Noordhuizen ‘NOHNIK architecture and landscapes’ opgericht. Een bijzondere samenwerking van een architect met een landschapsarchitect. Vanuit de gezamenlijke overtuiging dat gebouwen en landschappen onlosmakelijk met elkaar in harmonie moeten zijn, begonnen zij aan hun samenwerking.

 

Hoewel NOHNIK nog maar drie jaar bestaat, heeft het bedrijf al veel opdrachten weten binnen te halen en al meerdere prijzen gewonnen. Het succes is zowel nationaal als internationaal. Dichtbij hebben zij de inmiddels gerealiseerde Uitkijktoren van Vliegveld Twenthe ontworpen, verder weg hebben zij in IJsland voor het Katla UNESCO Global Geopark een plan gemaakt om er voor te zorgen dat het toerisme minder schade aan het kwetsbare landschap aanricht.

 

Minder volume

Samen met hun voormalige werkgever IAA heeft NOHNIK een ontwerp gemaakt voor De Zwanenhof voor het kuurhotel. Het bijzondere gebouw moest ingepast worden in het landschap. Nadat eerst langwerpige ontwerpen werden bestudeerd, kwam men tot de conclusie dat een ronde vorm het beste in het landschap kon worden ingepast: geen lange vlakken die het landschap zouden verstoren, maar een ronde vorm die het gebouw zichtbaar minder volume zou geven zonder dat het verlies aan binnenruimte zou opleveren. Ook om die reden worden er parkeerplaatsen aan de achterzijde van het gebouw gerealiseerd, zodat geparkeerde auto’s vanaf de Bornerbroeksestraat zo min mogelijk zichtbaar zijn.

 

Van binnenuit wordt het gebouw in samenhang met de omgeving vormgegeven. Elke hotelkamer krijgt een uniek karakter door de ligging ten opzichte van de bezonning, het uitzicht, de mate van privacy en het kleurgebruik. Afhankelijk van de reden om in het Kuurhotel te verblijven is er zo altijd een geschikte kamer voorhanden. Tevens zijn er, indien gewenst of noodzakelijk, kamers die gekoppeld kunnen worden, zodat er meer ruimte beschikbaar komt voor een hotelgast.

 

Energieneutraal

Het gebouw wordt energieneutraal gerealiseerd door het gebruik van zonnepanelen, pelletkachels en warmtepompen. Het dak wordt belegd met sedum voor natuurlijke isolatie en om de waterhuishouding te reguleren. Dit alles heeft ertoe geleid dat het gebouw het energiepredicaat ‘Breeam excellent’ krijgt. Om de harmonie tussen gebouw en omgeving optimaal te maken, werd er voor gekozen om het landschap tussen het Kuurhotel en De Zwanenhof als het ware het gebouw binnen te laten komen. Dit is in het ontwerp gerealiseerd door het ronde gebouw aan één zijde open te maken. Bovendien loopt het groen daar naar boven toe op tot aan de vloer van de eerste verdieping van het Kuurhotel.

 

Het groen rondom het gebouw wordt voorzien van een hardloopcircuit en wandelpaden, zodat aan de behoeften van gasten met verschillende verblijfsredenen kan worden voldaan. Het inrichtingsplan hiervan is gemaakt door Bureau Collou. Uiteindelijk zullen de kloostertuin van De Zwanenhof en het landschap rondom het Kuurhotel op elkaar aansluiten zodat er één samenhangend geheel ontstaat. (HvR)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Huisarts Paul van Buuren zwaait af

Na 35 jaar als huisarts in Borne te hebben gewerkt neemt Paul van Buuren op 27 maart afscheid...
12-03-2024

Jeugdige slopers gaan los in Jan Ligthartschool

Donderdagmiddag tussen kwart over drie en vier uur stonden de deuren van de Jan Ligthartschool...
15-02-2024

Herontwikkeling locatie Jan Ligthart definitief...

Nadat er verschillende plannen voor de herontwikkeling van Het Wooldrik om verschillende redenen...
10-01-2024

Bert Bosman neemt afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt

Vorige week nam Bert Bosman afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt. In 2016 was hij de...
31-12-2023

Juf Gerrie na 45 jaar met vervroegd pensioen

Vandaag, 19 december, heeft juf Gerrie Oude Lenferink na een carrière van maar liefst 45...
19-12-2023

Ook in 2024 werken als huishoudelijke hulp in...

ADVERTORIAL • Afgelopen jaar heeft de aanbesteding voor de Wmo huishoudelijke hulp...
14-12-2023