Bomenkap Blauwgras van start
TIENTALLEN OUDE EIKENBOMEN MAKEN PLAATS VOOR JONGE AANPLANT

Bomenkap Blauwgras van start

Zo’n veertig eikenbomen in het Blauwgras moeten er deze dagen aan geloven. De bomen, die zo’n 35 jaar geleden zijn geplant, hebben in de loop der tijd een (te) forse omvang gekregen, verkeren in slechte staat en leveren bovendien problemen op doordat hun wortels de trottoirs en de straat omhoog brengen. Gevaarlijk dus, vandaar dat tot de rigoureuze kap is besloten. Maandagmorgen startte Twente Milieu met het werk; de verwachting is dat de straat woensdag aan het eind van de dag weer voor het doorgaande verkeer kan worden geopend.

 

Lang gekoesterde wens

Na een halve dag zagen en ruimen vertoont een deel van het Blauwgras al een totaal andere aanblik. Voortvarend worden eerst de grote bomen aangepakt en van hun kruin ontdaan. De resten worden zorgvuldig aan de kant van de weg opgestapeld en op een later moment afgevoerd. Menig bewoner neemt een kijkje en de meest gehoorde opmerking is ‘Wat wordt het licht in de straat hè?!’ Ook Frans Edelijn, de voorzitter van de wijkvereniging, neemt de gelegenheid te baat om met zijn hond een rondje door het Blauwgras te maken. “Ik ben er blij mee”, zegt hij. “Een lang gekoesterde wens gaat in vervulling.”

 

Ton Stokkingreef, een van de bomenkappers die de motorzaag hanteert, staat er dubbel in. “Natuurlijk is dit een mooie klus voor ons, om zo’n hele straat met zoveel bomen op te schonen. Maar van de andere kant doe ik dit met een bloedend hart. Het is nu eenmaal mooier om iets op te bouwen dan af te breken. Maar gelukkig gaan we diep in het najaar weer jonge bomen aanplanten met ruimere plantgaten om de groei te bevorderen.”

 

Wonderbaarlijk

Behalve het ‘gevecht’ met de bomen leveren de mannen van Twente Milieu vooral een strijd met automobilisten die toch nog door de straat willen. Ondanks de wegafzettingen, bewegwijzering en informatie vooraf. “We willen veilig en snel werken en hebben daarom besloten de weg drie dagen af te sluiten. Dan blijft het wonderbaarlijk dat er toch nog mensen zijn die zich er doorheen willen wurmen, met alle risico’s van dien,” aldus Stokkingreef. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Frans Edelijn — 29 aug 2018
Alle aanwonenden zijn al weer geruime tijd geleden geïnformeerd over de plannen. Ook kon men zich uitspreken over welke bomen teruggeplaatst konden worden. Van alle gezinnen aan het Blauwgras waren ongeveer 30 personen aanwezig. Voor aanvang van de werkzaamheden hebben alle aanwonenden een brief ontvangen met daarin info over de werkzaamheden. Geen idee wat bedoeld wordt met "de communicatie moet beter" en "wat wordt teruggeplaatst" dat is allemaal al in constructief overleg met de gemeente bepaald.
T HUISKES — 29 aug 2018
Samen met de wijkvereniging en de bewoners van deze straat eens kijken welke soort bomen geschikt zijn hier te plaatsen; fruitbomen misschien (in andere steden doen ze dit ook); en dan over een paar jaar een straatfeest met taarten van abrikozen, pruimen en appels - ik kom dan zeker langs -!
Mchak — 28 aug 2018
Lijkt mij meer dat de wegbeheerder iets te zeggen heeft dan de groenbeheerder. Lekker licht, maar geen schaduw ( lekker heet), geen fijnstof afvang ( lekker vaak ramen wassen en hoesten) en CO2 binding, maar het klimaatakkoord van Parijs hoeft pas in 2050 te worden gehaald, dus dan zijn de nieuwe bomen 32jr jong. Ivm de eikenprocessierups en de klimaatverandering geen inheemse eik terug planten, ook niet 1 soort, maar biodivers!
Wies — 28 aug 2018
Ik vind het helemaal niks, van een mooie groene straat is het blauwgras 1 grote kale bedoening geworden. Ik kan niet wachten tot er weer nieuwe bomen worden ingeplant.
tanja — 28 aug 2018
over de communicatie vooraf moeten ze nog eens opnieuw nadenken dan. ik kwam verrast thuis. inderdaad erg licht in de straat.
volgende keer wellicht gewoon per brief informeren.
Jan — 27 aug 2018
Wellicht is het een idee om de volgende bomen minder hoog te laten worden, door ze tijdig te gaan knotten. Dan vangen ze minder wind, zorgen voor minder hinderlijke schaduw en zijn een aanwinst voor ons Twentse landschap, waar de knoteik nagenoeg uit verdwenen is.
N.B. Mogelijk kunnen de andere eiken, waarover geschreven wordt hierboven, nog wel geknot worden. Het zou een redding kunnen zijn voor deze bomen.
Marty Hek — 27 aug 2018
En de bomen aan de Buntgras, want daar is het uiteindelijk om begonnen!
Mikel — 27 aug 2018
35 jaar oude eiken te fors? kijk die dikke eik bij mij voor de deur dan aan de van bemmelstraat! En als er een tak afbreekt zoals vorig jaar dan zeggen ze dat ze niet verantwoordelijk zijn en laten ze me in de kou staan. Echt belachelijk!
Bhm — 27 aug 2018
Over 30 jaar gaat nog .
Aan de grotestraat hebben ze
Sequoas gepoot deze staan er nu 5 jaar en drukken nu al de tegels banden en asfalt omhoog.
Ze zijn al 15 mtr hoog en ook al een keer teruggesnoeid tot op de stam.
Dus 30 jaar is zo slecht nog niet ....
Hans — 27 aug 2018
En dus over een jaar of 30 gaan de nieuwe bomen ook weer voor de vlakte?

Gemeente wil toeristenbelasting invoeren

Als het aan het college ligt wordt er per 1 januari 2025 toeristenbelasting geheven op betaalde...
25-04-2024

Evenementen krijgen toch extra geld

Vorig jaar bij de begrotingsbehandeling werd een amendement unaniem aangenomen om evenementen...
24-04-2024

Bouw Huis van Borne kan van start

Dinsdagavond ging de meerderheid van de gemeenteraad akkoord met het beschikbaar stellen van 3,4...
24-04-2024

Politieke vragen over veiligheid nieuw stuk F35

Naar aanleiding van het recente artikel op BorneBoeit en bezorgde geluiden van omwonenden die de...
20-04-2024

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024