Een tegel voor (groene) burgerinitiatieven
LANCERING INITIATIEVENKAART

Een tegel voor (groene) burgerinitiatieven

Bij appartementencomplex De Wanne in de Stroom Esch namen bewoners het initiatief om de gezamenlijke binnentuin te transformeren tot een groene ontmoetingsplek. Het is het soort burgerinitiatief waarvan er meerdere in de gemeente Borne zijn geweest. Voortaan wordt er op dergelijke plekken een aparte tegel geplaatst, mede om de mensen van het groenonderhoud van Twente Milieu er op te wijzen dat er op die plaats afspraken met bewoners zijn gemaakt over de betreffende openbare ruimte en het onderhoud daarvan.

 

Lancering initiatievenkaart

Het plaatsen van de eerste tegel woensdagmorgen was ook meteen het ‘fotomoment’ behorende bij de lancering van de nieuwe initiatievenkaart van de gemeente. De bedoeling is dat daarop alle initiatieven worden aangegeven die door burgers zijn geïnitieerd en worden gedragen. Behalve projecten die te maken hebben met het groen zijn dat ook initiatieven op het gebied van ‘ontmoeten’, ‘elkaar helpen’, ‘duurzaamheid’, ‘veiligheid’ en ‘actief zijn’. Momenteel telt de kaart zo’n 50 projecten.

 

“Het is het topje van de ijsberg”, denkt Adviseur Overheidsparticipatie Miranda Mulder. “Dit is wat wij weten en we hopen dat bewoners die hun initiatief missen ons zullen benaderen, zodat we de kaart compleet krijgen.”

 

Kracht van de gemeenschap

“Het is een nieuwe loot aan MijnBorne2030”, legt wethouder Michel Kotteman uit. “Er wordt veel gesproken over burgerinitiatieven en de Right to Challenge. Wij zijn er al sinds 2011 mee bezig en gaan nu visualiseren wat hier al jaren aan de gang is.” De bedoeling van de nieuwe website is om een overzicht te bieden van wat er op het gebied van burgerparticipatie gebeurt. “Burgers kunnen met elkaar contact opnemen om van elkaar te leren”, legt Wijkcoördinator Marijke Adams uit. “Bovendien werkt het inspirerend voor nieuwe initiatieven.” Miranda Mulder: “Het heeft ook een functie richting gemeenteraad. Burgerparticipatie komt maar steeds op de agenda en we willen ook aan hen laten zien dat er al heel veel in Borne gebeurt.”

 

Hoeveel de website, inclusief promotiefilmpje, heeft gekost heeft de wethouder niet paraat. “Het past binnen het reguliere budget.” Kotteman zelf is ‘aangenaam verrast’ door de hoeveelheid initiatieven die er nu al op de initiatievenkaart staan. “Het laat de kracht van de gemeenschap zien.” (AJ)

 

Link naar de initiatievenkaart: www.mijnborneinitiatief.nl

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Bram Nijlant — 06 mei 2019
de site lijkt nu te werken, maar ik heb het vermoeden dat het reguliere budget op was. wat een slecht werkende, niet leesbare onduidelijke website is dat geworden. en waarom niet onder borneboeit.nl? net als borne2030.
weggegooid geld!
Nico — 24 apr 2019
Jammer dat op de site waarnaar we worden verwezen (www.mijnborneinitiatief.nl) alleen de vermelding "It works!" is te lezen.
Dat de kosten pasten binnen het reguliere budget is mooi maar volgens mij is er nog steeds te veel betaald voor zo'n simpele vermelding :-)

Gemeente wil toeristenbelasting invoeren

Als het aan het college ligt wordt er per 1 januari 2025 toeristenbelasting geheven op betaalde...
25-04-2024

Evenementen krijgen toch extra geld

Vorig jaar bij de begrotingsbehandeling werd een amendement unaniem aangenomen om evenementen...
24-04-2024

Bouw Huis van Borne kan van start

Dinsdagavond ging de meerderheid van de gemeenteraad akkoord met het beschikbaar stellen van 3,4...
24-04-2024

Politieke vragen over veiligheid nieuw stuk F35

Naar aanleiding van het recente artikel op BorneBoeit en bezorgde geluiden van omwonenden die de...
20-04-2024

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024