Jan en Cindy Koehorst dragen bakkerij over
VESTIGING GROTESTRAAT SLUIT PER 1 FEBRUARI 2021

Jan en Cindy Koehorst dragen bakkerij over

Een moeilijke beslissing? “Nee, dat was het niet”, aldus Jan Koehorst over de recente overname van de gelijknamige bakkerij aan de Aanslagsweg. “Je moet je hart volgen, eerlijk zijn tegen jezelf en vooral heel rationeel naar de situatie kijken.” Jan en Cindy Koehorst, de eigenaren, kwamen de afgelopen jaren op een kruispunt van het keuzes moeten maken. Zo raakten ze in november vorig jaar ook in gesprek met Vincent Nollen van Bakkerij Nollen uit Hengevelde. Uiteindelijk resulteerde het in een volledige overname per 1 februari volgend jaar. Afgelopen vrijdag werd de overdracht getekend. Het betekent onder andere dat de naam Koehorst na ruim 70 jaar van de gevel van het karakteristieke pand aan de Aanslagsweg verdwijnt.

 

Productiecapaciteitsprobleem
“We liepen steeds vaker tegen een productieprobleem aan”, zo vertelt Jan. “Borne groeit de laatste jaren hard, bovendien neemt het aantal verschillende producten sterk toe. Dat ging wringen. Dus dienden we uit te breiden of een samenwerking met een andere partij aan te gaan om bijvoorbeeld het bakken van ’groot brood’ uit te besteden. En daarnaast ben ik inmiddels 51; samen met Cindy hebben we hier 22 mooie jaren beleefd. Maar we moesten wel keuzes gaan maken en investeren om in de toekomst nog steeds een goedlopend bedrijf te houden. Dat alles zet je aan het denken.”

 

Al vanaf de beginjaren ’50 maakte de naam Koehorst in Borne faam met brood en banket. Eerst onder de bezielende leiding van opa Andries en later nam vader Peter het stokje over. In 1998 waren het zoon Jan en zijn vrouw Cindy die de goed draaiende bakkerij gingen voortzetten. Jan: “Tja, het is nu eenmaal niet anders, het gebeurt vaker bij de derde generatie. Maar eerlijk gezegd stond mijn vader destijds al voor dezelfde situatie. Dat is nu eenmaal inherent aan het bakkerijwezen. Daar moet je ook niet emotioneel over doen, maar heel nuchter tegenaan kijken. Ik vond het overigens wel heel mooi dat de hele familie ons feliciteerde toen we hen het nieuws vertelden.”

 

Dezelfde reacties kregen ze van hun medewerkers te horen. “Natuurlijk was er wel sprake van enige emotie, maar ze begrepen het helemaal. En we zijn blij dat er voor hen zekerheid is na de overname. Ze kunnen allemaal blijven en ook ikzelf zal er de eerste tijd gewoon mijn passie als bakker kunnen blijven uitoefenen. Alleen de winkel aan de Grotestraat zal na de overnamedatum voorgoed op slot gaan.”

 

Bakkerij Nollen geen onbekende
Bakkerij Nollen is geen onbekende in onze provincie. De ambachtelijke bakkerij heeft haar hoofdvestiging in Hengevelde en telt inmiddels 16 vestigingen in Twente, De Achterhoek en Deventer. Jan Koehorst daarover: “Bakkerij Nollen weet als beste hoe bakkersland er over 10 à 20 jaar uitziet en speelt daar nu al goed op in. Kwaliteit en kwantiteit gaan daar harmonieus samen. Het voelt gewoon heel goed dat we onze bakkerij daarin kunnen onderbrengen.”

 

Al met al betekent het besluit voor Jan en Cindy dat er een last van hun schouders valt. “De laatste twee jaar zaten we voortdurend afwegingen te maken hoe we nu verder moesten. Dat denkproces behoort nu gelukkig tot het verleden en we kunnen ons weer heerlijk richten op wat we leuk vinden om te doen. En natuurlijk blijven daar ook het vervaardigen van de 'Bornse Maatjes' en alle andere specialiteiten van onze bakkerij toe behoren”, aldus een zichtbaar opgeluchte Jan Koehorst. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Jan en Cindy ,Proficiat het is jullie gegund.Na al die jaren hard werken.al was het even slikken voor mij.
J. Bakker — 15 jul 2020
Jan en Cindy, proficiat, het is jullie van harte gegund! Na al die jaren van hard werken dan eindelijk tijd voor andere bezigheden. Hopelijk neemt Nollen ook de recepturen over van jullie. Heb door de jaren heen van meerdere bakkers rondom Borne (ook Nollen) brood afgenomen, maar Koehorst was ‘simply the best’ en het smakelijkst! Succes met alles.
Nico — 14 jul 2020
@Anna. Nollen is een prima bakker en ik ken het wel degelijk. Maar het is gewoon fabrieksbrood. Dat heeft niets maar dan ook niets met een ambachtelijke of traditionele bakkerij te maken. En daar waar er in grote steden juist de echte bakkers weer beginnen op te staan en daarmee een hele grote, nieuwe markt aanboren, kiest Koehorst er helaas voor om over te gaan op 100% fabrieksbrood waar bijna geen mensenhand meer aan te pas komt. Ik vind het persoonlijk een verarming van het vak en het lokale karakter. Overigens begrijp ik de overweging van Koehorst héél goed. Het is kneiterhard werken en ook zij willen het beste voor hun mensen.
Carla — 14 jul 2020
Jan en Cindy, het is jullie van harte gegund! Gefeliciteerd met een toekomst waarin je kunt doen waar je hart ligt!
Johan — 14 jul 2020
Jullie hebben gelijk als het te zwaar wordt dan gewoon stoppen. Ik wens jullie succes en bedankt voor al die jaren .
Wgkub — 14 jul 2020
Het is een keuze en als je er goed aan verdienen kunt, waarom niet!?......maar het verhaal erbij is natuurlijk een sprookje!
Anna — 14 jul 2020
Oei,oei Nico... Zorg ervoor dat je het hele verhaal kent en de kwaliteit van het brood van Nollen hebt ervaren voordat je zo uit de hoek komt!
Nico — 14 jul 2020
Doodzonde. En wat een flauwekul verhaal over dat Borne "te groot is geworden". Waarschijnlijk gewoon een lucratieve deal. Niets mis mee. Kan een keuze zijn. Nollen is overigens een fabrieksbakker met wattenbrood. Hoezo ambachtelijk? De ziel is verkocht. Jammer.

Gratis proefweek bij huiswerkbegeleiding

ADVERTORIAL • Veel leerlingen missen thuis de rust en de structuur om hun huiswerk te...
16-11-2021

Wilmink-Oosterveld klaar voor de toekomst

Toen de bouwondernemers Gerrit Wilmink en Henk Oosterveld in 1978 samen verder gingen, hadden ze...
05-11-2021

Nominaties voor Beldpoint en Zenderense Es

Op 15 november, tijdens het Starterscafé in de Reggehof in Goor, wordt bekend gemaakt...
29-10-2021

Flora zet in op sociale vaardigheden

Vrijdagmorgen is op basisschool Flora aan de Meijdoornhof de officiële aftrap gegeven van...
29-10-2021

Leerlingen obs Azelo hebben groene vingers

Tijdens de zomervakantie hebben de leerlingen van obs Azelo niet stilgezeten. Op de laatste...
16-10-2021

Twickel viert vijf jaar vernieuwbouw

Deze week is het vijf jaar geleden dat het Twickelcollege zijn intrek nam in het nieuwe gebouw...
15-10-2021