Azelo: ‘Au zeggen is niet genoeg’
OMWONENDEN AZC BLIJ MET STEUN VAN DE GEMEENTERAAD

Azelo: ‘Au zeggen is niet genoeg’

In Azelo is gisteravond blij en met instemming gereageerd op het verloop van de extra raadsvergadering, waarin de gemeenteraad het College unaniem heeft teruggefloten en het voornemen om het azc voor drie jaar aan het COA te verhuren voorlopig van tafel is gehaald. De buurtbewoners volgden de digitale vergadering gezamenlijk via een groot scherm. “Dat de gemeenteraad nu zo eensgezind de rug heeft rechtgehouden voelt als een steun in de rug. Misschien was het wel een vrij zeldzame vertoning, want zo vaak komt het niet voor dat ze het allemaal met elkaar eens zijn”, zegt Wim Jansen (foto in de tekst), secretaris van Gemeenschapsbelangen Groot Azelo.

 

Motie met grote meerderheid aangenomen

Een motie, ingediend door Leo Graafhuis van de VVD, met als strekking dat het College een flinke stap terug moet in het proces om een nieuwe bestemming voor het leegstaande gebouw te vinden en alle opties opnieuw te bezien, behaalde een flinke meerderheid. Alleen GB90 en GrLi/PvdA stemden tegen, maar dat leek meer ingegeven door het idee dat de motie niet nodig was, omdat wethouder Michel Kotteman al toezeggingen in die richting had gedaan. Helder was dat geen enkele fractie gelukkig was met de gang van zaken. En dat is dan nog zacht uitgedrukt.

 

“Ik kan ook wel waarderen dat het College heeft toegegeven dat financiële motieven ten grondslag lagen aan de keuzes die gemaakt werden. Maar het kan natuurlijk niet zo zijn dat je zegt ‘Sorry hoor, maar ik kan me nu even niet aan het contract houden’. Nee, dan ga je eerst terug naar je contractpartner.” De omwonenden in dit geval.

 

'De juiste zalfjes'

“Het plan is van tafel en het uitgangspunt moet nu zijn dat beloften worden nagekomen”, vindt Wim Jansen. “We zitten nog wel steeds met een probleem dat niet is opgelost; de invulling van het azc. Daar waar we vroeger vertrouwen hadden in het College dat er wel een goede invulling zou komen, heeft dat vertrouwen nu een knauw gekregen. Van ‘gewoon doorgaan’ en een ‘schone lei’ kan geen sprake zijn. Duidelijk is dat we er niet zo soepel meer mee omgaan als in het verleden. Het vertrouwen is geschonden en het duurt lang om dat te herstellen. Als je flink valt, dan is ‘au’ zeggen niet voldoende. De wond moet ook genezen en daarvoor moet je wel met de juiste zalfjes aankomen.” Volgende week zitten bewoners en College met elkaar aan tafel.

 

Eensgezind

“In grote lijnen zijn we hier eensgezind. Net zoals in de afkeuring van de actie van een rechtsextremistische groepering, die de kwestie aangreep om de anti-asielzoekerstandpunten onder de aandacht te brengen. De posters werden direct weggehaald. Daar is hier helemaal geen waardering voor.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
T Huiskes — 03 dec 2020
Ik ben bang dat het AZC gewoon weer opengaat. Er is een tekort aan bedden in Nederland, dus het weer "opengooien" van Azelo gaat m.i. gewoon door ondanks alle gekrakeel daarover.
Laten de omwoners, de politiek en hun "staff" er voor zorgen voor zo een goed mogelijke begeleiding van deze AZC-ers zodat er later oprecht kan worden gezegd dat het kan op een goede manier die van tevoren is uitgestippeld door alle belanghebbenden.
Goedheiligman — 02 dec 2020
Men blijft lachen : Verstrekken van zalven der wonden is reeds aan den orde gezien het deleten van postings die eerder zijn gedaan .
Beetje commentaar op bepaalde lieden zg slager van Borne die zijn eigen vlees keurde .
Nouja , weer mag de waarheid eens niet in het openbaar komen .
Slaap lekker .
Lichtgeel hesje — 02 dec 2020
Ben wel benieuwd wat er onder "de juiste zalfjes" exact wordt verstaan: nogmaals excuses, 3x mea culpa, geld, enzovoort.....
wgkub — 02 dec 2020
GB90 (kotteman)en GrLi/PVDA (linkse rakkers) .............even onthouden tot er weer verkiezingen zijn !!!

Geld op de plank voor Huis van Borne

De gemeenteraad besloot dinsdagavond om 5,2 miljoen beschikbaar te stellen voor het samenwonen...
20-04-2021

Provincie deelt Borne oranje kaart uit

In het systeem van interbestuurlijk toezicht van provincie op gemeenten kleurt Borne oranje....
16-04-2021

‘Bricks, Bites en Behaviour’

Tijdens het Politiek Beraad dinsdagavond bleek dat het diverse fracties nog niet helemaal...
06-04-2021

Verwarring en ongeloof over nieuw financieel beeld

Tijdens het Politiek Beraad dinsdagavond bleek dat een groot deel van de gemeenteraad maar...
31-03-2021

‘Borne blijft financieel gezond’

Na alle cijfers nog eens grondig doorgespit te hebben komt het college van burgemeester en...
26-03-2021

Keuzes voor ’t Wooldrik

De herontwikkeling van sportpark ’t Wooldrik is een van de grootste projecten die in de...
25-03-2021