Kiezers weten de weg al vroeg te vinden
GOEDE SFEER OP STEMBUREAUS ÉN BIJ DE TELLERS OP HET GEMEENTEHUIS

Kiezers weten de weg al vroeg te vinden

Om half acht vanmorgen gingen de deuren open van de vijftien stembureaus in Borne, Hertme en Zenderen. En het was al ruim tien minuten eerder dat de eerste kiezers voor de deur stonden van het gemeentehuis om hun stem op een van de vele partijen uit te brengen, die deze dagen meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen 2021. Maar ook elders, zoals bij het Spookhuis in Hertme, stapten de eersten al direct om half acht naar binnen.
 

‘Het loopt op rolletjes’

Een patroon dat zich in de loop van de ochtend zou continueren, want in alle stembureaus heerste een behoorlijke bedrijvigheid. Met goed gemutste mensen die het stemproces in goede banen moeten leiden. Iemand bij de ingang die het aantal mensen bewaakt dat in het stembureau aanwezig is en ervoor zorgt dat iedereen de handen desinfecteert, de leden van het bureau achter spat- en kuchschermen en verspreid over meerdere tafels en natuurlijk separate in- en uitgangen. In Hertme waren rond een uur of tien al ruim 50 stempassen geteld. “Het loopt op rolletjes”, aldus een tevreden voorzitter Jan Meijer. “Meer dan anders, maar dat komt waarschijnlijk ook omdat we nu in het nieuwe Spookhuis zitten en mensen dus de gelegenheid te baat nemen om hier een kijkje te komen nemen.”
 

In het clubhuis van de Bornse Harmonie aan de Weideweg worden de vroegstemmers ontvangen door een verslaggever van De Telegraaf, die voor het liveblog van de krant de meningen peilt onder de Bornse kiesgerechtigden. Ondertussen worden er ook de nodige handicaps ondervonden. Zo zijn de stembiljetten dermate groot dat ze niet volledig uitgevouwen in het stemhokje passen. Een enkeling zie je dan ook hannesen en dat geldt zeker voor het moment dat de opengeslagen biljetten weer opgevouwen en al hun weg moeten vinden naar de gereedstaande grijze vuilcontainers die vandaag als stembus dienstdoen. Een schrale troost: het rode potlood mag mee naar huis.
 

Het tellen van de briefstemmen is begonnen

In het gemeentehuis heerst ondertussen een andere drukte. Op meerdere plekken zijn dan enkele tientallen vrijwilligers, waaronder ambtenaren en wethouder Arno Spekschoor, in de weer om de briefstemmen en vroegstemmen te tellen. Het kaf wordt er van het koren gescheiden en in de loop van de ochtend volgt de geruststellende mededeling dat het aantal ongeldige stemmen tot op heden op één hand zijn te tellen. Als de enveloppen eenmaal zijn geopend verschuiven de opengevouwen stembiljetten naar de diverse stapels om daarna geteld te kunnen worden.
 

In de loop van avond zullen we het allemaal weten. En komen we erachter of de opkomst van vier jaar geleden (86,1%) ook dit keer weer is gehaald. (AJ/BM)

 

Verkiezingen 2021

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Provincie deelt Borne oranje kaart uit

In het systeem van interbestuurlijk toezicht van provincie op gemeenten kleurt Borne oranje....
16-04-2021

‘Bricks, Bites en Behaviour’

Tijdens het Politiek Beraad dinsdagavond bleek dat het diverse fracties nog niet helemaal...
06-04-2021

Verwarring en ongeloof over nieuw financieel beeld

Tijdens het Politiek Beraad dinsdagavond bleek dat een groot deel van de gemeenteraad maar...
31-03-2021

‘Borne blijft financieel gezond’

Na alle cijfers nog eens grondig doorgespit te hebben komt het college van burgemeester en...
26-03-2021

Keuzes voor ’t Wooldrik

De herontwikkeling van sportpark ’t Wooldrik is een van de grootste projecten die in de...
25-03-2021

College kiest voor intrekken bij Kulturhus

Het College stelt de gemeenteraad voor om de gemeentelijke organisatie te gaan huisvesten in en...
25-03-2021