Harry Schothuis: ‘Tijd om wat anders te gaan doen’
STILLE KRACHT ACHTER DE SCHERMEN DEFINITIEF UIT DE RAAD

Harry Schothuis: ‘Tijd om wat anders te gaan doen’

In totaal 16 jaar zat Harry Schothuis (71) voor het CDA in de gemeenteraad. Twee keer eerder gaf hij aan te stoppen met het raadswerk maar even zo vaak werd er weer een beroep op hem gedaan. Maar nu is het echt klaar. “Het is tijd om wat anders te gaan doen”, vindt hij.
 

In de raadszaal voerde Schothuis eigenlijk nooit het hoogste woord, achter de schermen lag vooral zijn domein. Als diplomaat en onderhandelaar voor het CDA. Een rol die hem ligt en waarin hij zijn sporen in het werkzame leven bij Akzo Nobel heeft verdiend. Ooit begon hij er in de ploeg, werkte zich op tot logistiek manager en voorzitter van de ondernemingsraad. “Ik ben een rasechte vakbondsman en Akzo kwam in turbulentie terecht, toen de chemie in Hengelo dicht moest.” De reorganisaties die volgden brachten Schothuis meerdere keren aan de onderhandeltafel en dat bleek hij niet onverdienstelijk te doen.
 

Gemeentelijke herindeling

In 1995 werd Schothuis, inmiddels woonachtig in Borne, gevraagd of hij niet iets voelde voor de lokale politiek en deel wilde uitmaken van het bestuur van het CDA en niet veel later kwam de bijna onvermijdelijke vraag om op de verkiezingslijst te staan. En zo belandde hij in 1998 op het pluche. Direct in een hele turbulente tijd. “Door de gemeentelijke herindeling raakte Borne Bornerbroek kwijt, waar een grote afdeling van het CDA zat. Als Borne zelfstandig wilde blijven, dan moesten we wel groeien. Er werd stevig onderhandeld en zo mocht Borne, ter compensatie meer dan 3.000 woningen in de Bornsche Maten gaan bouwen. Een spannende periode voor Borne toen!”
 

Hoogte- en dieptepunten

De politiek had meer hoogte- en dieptepunten in petto. “Het is mooi dat het gelukt is om Het Dijkhuis en het Kulturhus te bouwen, ondanks dat het toen ook financieel maar net kon.” Met veel plezier timmerde hij ook vier keer mee aan een coalitie met het CDA. “Mooi spel! Ik hou ervan om dat soort dingen slim uit te onderhandelen!” Gevraagd naar een dieptepunt verzucht Schothuis: “De laatste twee jaar. De toon maakt de muziek en de toon werd vals. In het dossier AZC hebben we een grote fout gemaakt door op 28 september het punt van de agenda te halen, zeker omdat er een goed compromis op tafel lag. Maar de sfeer in de raad veranderde al eerder. Het is allemaal scheef gaan lopen op één onderwerp: de Verbindingsweg. De standpunten verhardden, daar is iedereen debet aan. Waren we toen maar iets flexibeler geweest. De uitkomst was hetzelfde gebleven.”
 

Haantjes en hennetjes

“We hebben ook veel last gehad van corona. Je mist de interactie. Het debat wordt hard en we praten te weinig met elkaar. Eerder liet je elkaar meer in de waarde en was het allemaal meer Borns. Met al die haantjes en hennetjes in de raad werd het er ook niet beter op. Bovendien ging na het vertrek van Herman Mulder als wethouder en de komst van een nieuwe burgemeester de cohesie in het college er behoorlijk op achteruit. Er zijn scheuren ontstaan.” Hij hoopt van harte dat een nieuwe raadsperiode betere tijden aankondigt. “Nu is het moment om die omslag te maken.”
 

Ondanks de vervelende laatste jaren kijkt Harry Schothuis met trots terug op zijn tijd in de gemeenteraad. “Als ik zie wat we met z’n allen toch bereikt hebben, dan is dat veel voor een plaats als Borne. Het is zaak om dat vast te houden. Daarvoor heb je een raad nodig op Bornse schaal, die het belang van Borne boven het politieke belang stelt.” (AJ/BM)

 

Foto Het Dijkhuis: © Dirk de Graaf

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Gemeente wil toeristenbelasting invoeren

Als het aan het college ligt wordt er per 1 januari 2025 toeristenbelasting geheven op betaalde...
25-04-2024

Evenementen krijgen toch extra geld

Vorig jaar bij de begrotingsbehandeling werd een amendement unaniem aangenomen om evenementen...
24-04-2024

Bouw Huis van Borne kan van start

Dinsdagavond ging de meerderheid van de gemeenteraad akkoord met het beschikbaar stellen van 3,4...
24-04-2024

Politieke vragen over veiligheid nieuw stuk F35

Naar aanleiding van het recente artikel op BorneBoeit en bezorgde geluiden van omwonenden die de...
20-04-2024

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024