Wethouders Geerdink, Velten en Vermorken benoemd
TOCH WEER OPNIEUW GESTEGGEL EN VERRASSINGEN

Wethouders Geerdink, Velten en Vermorken benoemd

Dinsdagavond werden Michael Geerdink (CDA), David Vermorken (VVD) en Martin Velten (Borne-Nu) als wethouder benoemd door de gemeenteraad. Dat lag in de lijn der verwachtingen nadat de drie partijen elkaar hadden gevonden en aankondigden samen een coalitie te gaan vormen. Weliswaar een minderheidscoalitie met slechts 9 van de 19 zetels in de raad, maar een alternatief was er eigenlijk niet meer nadat GB90 en GrLi/PvdA geen meerderheid rond konden krijgen, noch met de VVD, noch met het CDA.
 

Vierde kandidaat

Maar in dit formatieproces gaat helemaal niets ‘gewoon’ en zelfs over de stemprocedure ontstond verwarring en commotie. Aanleiding was dat GrLi/PvdA ook een wethouder wilde kandideren, Jaap Engelsman. Vier kandidaten dus voor drie posities. Was Engelsman nu een tegenkandidaat of een volwaardige vierde kandidaat? (Dat maakt in de stemprocedure een verschil). Burgemeester Jan Pierik vond het laatste, omdat CDA, Borne-Nu en VVD een minderheid vormden. En ging het eigenlijk wel om drie wethoudersposten? Pierik liet de mogelijkheid open om de raad te laten stemmen over uitbreiding van het college naar vier wethouders.
 

Uiterst bijzonder, omdat er nooit eerder over een vierde wethouder werd gesproken, laat staan dat er budget voor is. Kortom, consternatie alom. VVD, Borne-Nu en CDA waren het er niet mee eens en kwamen met een ordevoorstel om in drie stemrondes de wethouders voor te dragen, waarbij er telkens ook een tegenkandidaat kon worden opgeschreven op de blanco stembriefjes en dat voorstel haalde het met steun van Lokaal BHZ.
 

En zo geschiedde. David Vermorken werd unaniem gekozen als wethouder. Michael Geerdink kreeg twee tegenstemmen op Engelsman, twee blanco stemmen en één ongeldige stem. Bij Martin Velten werd het nog spannend. Voor zeven raadsleden ging de voorkeur naar Engelsman, maar met 10 stemmen vóór kan Velten beginnen aan een derde termijn als wethouder. (AJ)
 

Woensdag meer. 

 

Lees ook onze eerdere berichtgeving over de drie wethouders.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Dirk — 08 jul 2022
Borne heeft 19 raadsleden (zie ook BB van 5/7). Uit de stemming afgelopen week blijkt dat er echter 17 stemmen zijn uitgebracht, wat ook blijkt uit een artikel in Tub. van 5/7 jl.. Welke 2 raadsleden cq partij(en) hebben dan niet gestemd? Overigens vind ik een ongeldige cq blanco stem op een kandidaat-wethouder niet bepaald getuigen van professioneel handelen als raadslid, maar wekt dit meer de indruk dat hieraan persoonlijke motieven ten grondslag liggen. Klare wijn over de mogelijke geschiktheid van een kandidaat schenk je namelijk alleen maar met een voor- of een tegenstem....
Kees — 06 jul 2022
Louis, idd jammer van de burgemeester dat hij niet (onpartijdig) boven de partijen staat. Doet me een beetje denken aan het Brekelmans tijdperk, jammer. Nog steeds jammer dat burgemeester Welten weg is.
Louis van Rasten — 06 jul 2022
Ik begrijp heel goed waarom deze burgemeester
(PvdA) Jaap Engelsman (ook van PvdA-huize) naar voren wilde schuiven. Helaas voor hem is dit mislukt. Volkomen terecht ook dat VVD, Borne-Nu en CDA hiertegen hebben geageerd.
Ton Huiskes — 06 jul 2022
Inderdaad geen goede zet van de burgemeester.

Maar toch wil ik de nieuwe wethouders feliciteren met hun gekozen job. En ik zou zeggen: nu d'ran en vort met de geit!

Veel succes!
Dirk — 06 jul 2022
En dit was deel twee van het Theater van de Lach, en dan ook nog een Burgervader hebben die op de valreep nog even begint over uitbreiding van het aantal Wethoudersposten, hoe verzin je het .......

Beste Buur Siny Boer: ‘Ik doe het niet alleen!’

Bj Il Tartufo werd zaterdagmorgen, op Nationale Burendag, bekend wie zich het komende jaar de...
24-09-2022

Eerste handtekeningen Landgoed Groot Azelo gezet

Vrijdagmorgen werden vóór de ingang van Maria Mediatrix de handtekeningen gezet...
23-09-2022

‘Beste weg op de beste plek’

Naar verwachting zou ergens in 2025 de eerste schop in de grond kunnen voor de aanleg van de...
21-09-2022

Weinig verheffende start nieuwe raadsperiode

De raadsvergadering van dinsdagavond stond geheel in het teken van het werkprogramma Samen Sterk...
20-09-2022

Huis van Borne wordt 3 miljoen duurder

De aanbouw bij het Kulturhus waarin de ambtelijke organisatie straks een plek moet krijgen zal...
13-09-2022

Pilot deelscooters ‘valt of staat bij...

Sinds een paar weken kent Borne het systeem van deelscooters en –fietsen. De opvallende...
13-09-2022