Wat bewoog GrLi/PvdA tot kandidatuur Jaap Engelsman?
DE REDENEN ACHTER DE VERRASSENDE VOORDRACHT VOOR EEN WETHOUDERSPOST

Wat bewoog GrLi/PvdA tot kandidatuur Jaap Engelsman?

Naast de kandidaten van VVD, CDA en Borne-Nu was er dinsdagavond plotseling nog een aspirant wethouder: Jaap Engelsman van GrLi/PvdA. Het leek op voorhand een vrij kansloze kandidatuur en uiteindelijk bleek er bij stemming ook geen meerderheid te zijn voor Engelsman. Waarom deze actie van de partijcombinatie? Als buitenstaander zou je al snel kunnen concluderen dat het een soort wraak of protestactie was. De harde woorden van Marja Zandjans in het duidingsdebat logen er immers niet om. Duidelijk was dat er de nodige boosheid was over de plotselinge ‘klik’ tussen CDA, VVD en Borne-Nu, wat een streep zette door de pogingen van GB90 en GrLi/PvdA om met het CDA een coalitie te gaan vormen. Was de kandidaatstelling inderdaad uit woede geboren of zat het toch anders?
 

‘Handreiking’

Zandjans kreeg niet de gelegenheid om het vooruitschuiven van Engelsman nader toe te lichten. Alle reden dus om haar naar de beweegredenen te vragen. “Ja, wij hebben in het duidingsdebat harde woorden gebruikt. Ongebruikelijk voor ons. Er is veel gebeurd en dat heeft pijn gedaan. We vonden dat de kiezers er recht op hadden om te weten wat we ervan vonden. Maar het is gebeurd en we moeten samen verder. Nu wilden we juist een handreiking doen.”
 

Zakencollege

Ze legt het uit: “We waren vanaf het begin voorstander van een zakencollege en een raadsakkoord als basis. Daar zoek je dan de beste wethouders bij, waarvan het niet uitmaakt van welke partij hij of zij is. Dat was onze visie en dat is het nog steeds. Ook al snel in het proces hebben wij aangegeven in Jaap Engelsman een hele goede wethouder te zien. Hij heeft Bestuurskunde gestudeerd en is afgestudeerd op het Sociaal Domein. Bovendien heeft hij veel verstand van en expertise op het gebied van Financiën. Hij is gewoon inhoudelijk heel goed.”
 

Geen ‘tegenkandidaat’

Toen er dus nog sprake was van een mogelijke coalitie met GrLi/PvdA was Engelsman als wethouder een reële optie. Na de verrassende wending in het formatieproces werd dat anders. “We hebben het er toen wel over gehad. De kans was groot dat het voorstel het niet zou halen en je wilt natuurlijk iemand ook niet beschadigen. Maar wij staan nog steeds volledig achter Jaap Engelsman en achter onze oorspronkelijke visie. Laat mensen maar kiezen, was de redenering. Echt een handreiking: laten we het met zoveel mogelijk mensen samen doen. Daarom waren we ook tegen de term ‘tegenkandidaat’. Dat paste niet bij de gedachte.” GrLi/PvdA stemde overigens ook gewoon voor de kandidatuur van David Vermorken (VVD), op basis van zijn cv. Engelsman werd gezien als alternatief voor Michael Geerdink (CDA) en vooral voor Martin Velten (Borne-Nu).
 

Vierde wethouder ook voor GrLi/PvdA een verrassing

Dat er ineens een mogelijkheid van een vierde wethouder op tafel lag verraste ook GrLi/PvdA. “Dat is niet ons initiatief geweest en daar hebben we nooit voor gekozen. We werden er ineens afgelopen vrijdag mee geconfronteerd. Als het zou gaan om parttime functies, dan zou het misschien kunnen. Maar gewoon een vierde wethouderspost daar zouden we geen voorstander van zijn geweest.”
 

Zoals verwacht werd Jaap Engelsman niet benoemd als wethouder. “We hadden gehoopt dat zijn capaciteiten bij de stemming de doorslag hadden gegeven. Maar we waren ook reëel met betrekking tot zijn kansen. Het is jammer, maar we zitten er relaxed in. De tijd zal leren hoe het zich allemaal gaat ontwikkelen.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Dirk — 08 jul 2022
Borne heeft 19 raadsleden (zie ook BB van 5/7). Uit de stemming afgelopen week blijkt dat er echter 17 stemmen zijn uitgebracht, wat ook blijkt uit een artikel in Tub. van 5/7 jl.. Welke 2 raadsleden cq partij(en) hebben dan niet gestemd? Overigens vind ik een ongeldige cq blanco stem op een kandidaat-wethouder niet bepaald getuigen van professioneel handelen als raadslid, maar wekt dit meer de indruk dat hieraan persoonlijke motieven ten grondslag liggen. Klare wijn over de mogelijke geschiktheid van een kandidaat schenk je namelijk alleen maar met een voor- of een tegenstem....
Bart Bergman — 07 jul 2022
Net als in den haag.
Bart Bergman — 07 jul 2022
Voor mij is duidelijk dat helemaal niemand te vertrouwen is in de bornse politiek.
Rechts voorop.
Louis van Rasten — 07 jul 2022
De politieke linkerkant heeft altijd wel wat te zeiken. Ze zijn gewoon gefrustreerd dat ze niet in de coalitie zitten. Je ziet dit ook in de landelijke politiek.
Kees — 07 jul 2022
idd jammer van de burgemeester dat hij niet (onpartijdig) boven de partijen staat.
Heb al vaker het gevoel gehad dat deze burgemeester zijn eigen koers vaart.
Doet me een beetje denken aan het Brekelmans tijdperk, jammer.
Dirk — 07 jul 2022
Het gaat in mijn reactie niet over de rol van een of meerdere politieke partijen, maar over de (onduidelijke) rol die de burgervader in dit verhaal speelt, zowel in het artikel van 5 juli als die van 6 juli....
Ton Huiskes — 07 jul 2022
'Een beetje dom' zou iemand ooit hebben gezegd.

De GrLi/PvdA zet is een soort aanbod er ook bij te horen, terwijl een vierde wethouder helemaal niet op tafel lag. Ze zitten dus niet in het college, dus dat is voor hen nogal moeilijk te verteren, denk ik.
Dirk — 07 jul 2022
Opvallend is het verschil tussen het artikel hierover in BB van 6 juli en van 5 juli: In het artikel van 5 juli staat namelijk " Pierik liet de mogelijkheid open om de raad te laten stemmen over uitbreiding van het college naar vier wethouders. Uiterst bijzonder, omdat er NOOIT eerder over een vierde wethouder werd gesproken, laat staan dat er budget voor is.". In het artikel van 6 juli staat "Dat er ineens een mogelijkheid van een vierde wethouder op tafel lag verraste ook GrLi/PvdA. “Dat is niet ons initiatief geweest en daar hebben we nooit voor gekozen. We werden er ineens afgelopen VRIJDAG mee geconfronteerd." Er zijn dus kennelijk partijen waarmee nooit is gesproken door de burgemeester over een 4e wethouder, en er zijn dus kennelijk ook partijen waarmee afgelopen vrijdag hierover door de burgemeester is gesproken Wie kan uitleggen hoe dit nu exact in elkaar steekt, vanuit de door alle politieke partijen in Borne zo gewenste transparantie cq wederzijds vertrouwen......
Ron Hartman — 06 jul 2022
Wethouders selecteer je als wijze Raad, op grond van hun kennis en kunde in het belang van de gehele bevolking. Of is het spektakel in praktijk toch dommer?
Louis van Rasten — 06 jul 2022
Het buitengewone impulsieve voorstel om deze PvdA-wethouder naar voren te schuiven was gewoon om politiek een links tegenwicht te creëren in deze overwegend rechtse coalitie. Zelfs een koe in de wei begrijpt dit.

Gemeente wil toeristenbelasting invoeren

Als het aan het college ligt wordt er per 1 januari 2025 toeristenbelasting geheven op betaalde...
25-04-2024

Evenementen krijgen toch extra geld

Vorig jaar bij de begrotingsbehandeling werd een amendement unaniem aangenomen om evenementen...
24-04-2024

Bouw Huis van Borne kan van start

Dinsdagavond ging de meerderheid van de gemeenteraad akkoord met het beschikbaar stellen van 3,4...
24-04-2024

Politieke vragen over veiligheid nieuw stuk F35

Naar aanleiding van het recente artikel op BorneBoeit en bezorgde geluiden van omwonenden die de...
20-04-2024

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024