Druk op lokaal windbeleid
OM REGIE TE KUNNEN HOUDEN

Druk op lokaal windbeleid

De provincie dreigt in te grijpen als gemeenten geen haast maken met de opwek van energie via windmolens en heeft alvast een aantal zoekgebieden aangewezen voor clusters met windturbines. Knooppunt Buren is er één van. Aan de zijde van Hof van Twente ligt het initiatief van de familie Kristen voor twee hoge windmolens en Hengelo wil in principe in de buurt van het knooppunt ook medewerking verlenen aan windplannen. In Borne zijn geen zoekgebieden voor windmolens vastgesteld.

 

Alsnog windbeleid?

“Borne heeft geen windbeleid en de vraag is of we dat alsnog moeten doen óf het aan de provincie over te laten”, hield programmamanager Energietransitie Marcel Wielinga de gemeenteraad dinsdagavond voor. “Als we zelf niet aangeven waar wel en niet zoekgebieden voor windmolens liggen, dan neemt de provincie de regie en kan in principe het hele grondgebied een zoekgebied zijn.” Het was volgens Wielinga van belang om mee te werken aan een sub-regionale windkaart langs de A35 om ‘in ieder geval aan tafel te zitten’, ook als Borne zelf op eigen grondgebied langs de snelwegen geen mogelijkheden ziet.

 

Kort dag

Het viel de raadsleden een beetje rauw op het dak. Leo Graafhuis (VVD): “Waar komt die sub-regionale windkaart ineens vandaan?” Het zou een recente ontwikkeling zijn. Rose Headley (GB90): “Hoeveel tijd krijgen we eigenlijk voor ons eigen windbeleid? Is er een moment waarop de provincie zegt ‘nu is het genoeg’?” Dat kon niet direct zo gesteld worden, maar verstandig zou zijn gelijk op te gaan met de Regionale Energie Strategie 2.0, die voor de zomer wordt vastgesteld en waarin zoekgebieden voor windturbines zouden worden opgenomen. “Maar dat betekent dat we in maart al een concept moeten hebben”, zei Manon Pabon (Borne-Nu). Waarop Kelly Bekhuis (VVD) verzuchtte: “Dan komt participatie wel heel erg onder druk te staan.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Paul Cohn — 02 dec 2022
De stroomnetten in ons land staan op instorten, maar nog steeds hebben vele grootverbruikers van stroom, maar luidruchtige tegenstanders van energie uit lokale hernieuwbare bron -wind en zon- niet door dat: "Geen windturbines bij woonwijken" al zeer binnenkort kan betekenen: "geen nachtstroom in woonwijken":
https://i.regiogroei.cloud/552x310/5b1c903b-d3e6-3d52-9972-88e87dc30ba1.jpg
Ron Hartman — 30 nov 2022
Ga er maar van uit dat ze komen en het draagvlak ook toeneemt nadat ieder begin volgend jaar in de knip voelt wat energie kost. Beleid zou moeten komen over de zeggenschap en profijt. Zo kreeg Eneco giga veel subsidie ( ons geld) voor hun windparken en betalen hun klanten de hoofdprijs voor stroom ( nu plm 1 euro per Kwh) omdat de stroom gekoppeld wordt ( moet niet!) en gemaakt voor plm 14 cent. Visie en Beleid. Wie in de Raad staan op?
Jan Morsink — 30 nov 2022
Met enige verbazing dit artikel gelezen. Niet wat betreft plannen en planning van provincie of regio. Maar wel de reactie van sommige raadsleden/fracties.
Reeds meerdere jaren wordt er informatie gegeven, uitgewisseld inzake (regionale) energie-transitie.
En nu lijkt het alsof menig raadslid voor het eerst geconfronteerd wordt met het 'maken van beleid' ?.. op dit terrein.
Binnen onze wijk is hier reeds enige jaren en meerdere keren over gesproken.
Participatie is dus m.i.reeds ?enige tijd geleden? gestart.
Of heb ik nu wat gemist? Heb ik me nog in te lezen..,,,?
Dan is het wel heel kort dag.

Puzzelen met de Omgevingsvisie

Vorige week is de samenvatting gepresenteerd van de Bornse Dromen Dagen. Eigenlijk een opsomming...
29-09-2023

Borns Bijtje voor Roelof-Jan Naaktgeboren

Roelof-Jan Naaktgeboren ontving dinsdagavond een Borns Bijtje uit handen van burgemeester Jan...
26-09-2023

Mantelzorgers kunnen overstappen naar Wijkracht

De dienstverlening van het failliete SIZ Twente (Stichting Informele Zorg) is per 1 augustus...
26-09-2023

Koopovereenkomst de Veste getekend

Gemeente Borne en ontwikkelaars hebben maandag 25 september een koop- en realisatieovereenkomst...
25-09-2023

Borns Bijtje voor Herman Mulder

Oud-wethouder Herman Mulder ontving zondag uit handen van burgemeester Jan Pierik een Borns...
24-09-2023

Hommeles bij D66 Borne

Al enige tijd zijn er wrijvingen tussen raadslid Ernst Janssen, die met één zetel...
24-09-2023