Roelof-Jan Naaktgeboren draagt stokje over
GB90 RAADSLID VERLAAT ZETEL IN DE GEMEENTERAAD

Roelof-Jan Naaktgeboren draagt stokje over

Volgende week neemt GB90 raadslid Roelof-Jan Naaktgeboren na ruim vier jaar afscheid als lid van de gemeenteraad. De belangrijkste reden voor zijn vertrek is het feit dat het raadswerk moeilijk te combineren is met zijn drukke baan als consultant bij BMC, een adviesbureau voor de publieke sector. Zijn plek in de raad wordt overgenomen door commissielid Wouter Susanna.
 

Het verschil maken

Naaktgeboren was al maatschappelijk betrokken op het gebied van duurzame energie, onder andere bij Borne Duurzaam en Wind voor Buren. Rollen die hij overigens moest opgeven om belangenconflicten te vermijden. “Destijds liep ik ertegenaan dat overheden soms initiatieven zoals energiecorporaties niet faciliteren, maar juist tegenwerken. En dan kun je wel roepen dat het allemaal anders moet, maar je kunt je ook afvragen of je als raadslid wellicht het verschil kunt maken.” Het antwoord op die vraag is na vier jaar toch niet volmondig ‘ja’. “Ik denk dat ik het verschil beter ergens anders kan maken dan in de politiek. Een sturende functie past beter bij mij dan een controlerende.”
 

Veelheid dossiers

Zijn raadswerk heeft hij desondanks als heel leerzaam ervaren. “Ik begrijp nu beter hoe het loopt. Als raadslid krijg je een veelheid aan informatie te verwerken en je kunt niet alles tot in detail doorgronden. Het interessante is wel dat je door die veelheid aan dossiers ook meer weet van andere onderwerpen, zoals bijvoorbeeld het sociaal domein.” Kennis die Naaktgeboren in zijn professionele leven verder kan gebruiken. “Ik hou me bezig met de vraag hoe je bepaalde doelgroepen gebruik kunt laten maken van de mogelijkheden die er zijn. Het is moeilijk om iedereen te bereiken. Als je zegt: ‘Ga isoleren, het kost je niets’, dan geloven sommige mensen het gewoon niet. Dat wantrouwen in de overheid is echt wel een groot probleem.”
 

Kwaliteit van bestuur

“Dat heeft landelijke oorzaken, zoals het toeslagenschandaal, maar ook in Borne doet gebrek aan vertrouwen zich gelden. Dat heeft ook te maken met kwaliteit. Soms moet je op basis van halve informatie als raad beslissingen nemen en dan gaat er wel eens iets mis. Misschien moet je als raad nadenken over een andere manier van werken. Meer aan de voorkant van beleid input geven op hoofdlijnen en vervolgens de ambtenaren het vertrouwen geven om te kijken of zaken haalbaar zijn of niet.”
 

Trots op GB90

Trots is Roelof-Jan op zijn partij. “GB90 doet het goed en er zitten goede mensen. Een begrip als ‘bestaanszekerheid’, daar zijn wij al jaren mee bezig. Hoe zorgen we dat mensen die buiten alle regelingen vallen toch geholpen worden? Daar komen we voor op.” Minder positief kijkt hij terug op de kwestie AZC. “Een glibberig pad, waar je gemakkelijk op uitglijdt. Dat was niet fraai.”
 

Naaktgeboren blijft zich ook buiten de gemeenteraad van Borne inzetten voor een duurzame wereld. Daar ligt zijn hart en expertise. “Het gaat echt mis. Dat zei ik tien jaar geleden al. Maar we gaan gewoon door. Het moet anders.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Gemeente wil toeristenbelasting invoeren

Als het aan het college ligt wordt er per 1 januari 2025 toeristenbelasting geheven op betaalde...
25-04-2024

Evenementen krijgen toch extra geld

Vorig jaar bij de begrotingsbehandeling werd een amendement unaniem aangenomen om evenementen...
24-04-2024

Bouw Huis van Borne kan van start

Dinsdagavond ging de meerderheid van de gemeenteraad akkoord met het beschikbaar stellen van 3,4...
24-04-2024

Politieke vragen over veiligheid nieuw stuk F35

Naar aanleiding van het recente artikel op BorneBoeit en bezorgde geluiden van omwonenden die de...
20-04-2024

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024