Bizar spel rond anoniem solliciteren
DOOR PVDA INGEDIENDE MOTIE DOOR BRAM DONKERS ZELF INGETROKKEN

Bizar spel rond anoniem solliciteren

In de raadsvergadering ontspon zich een klucht naar aanleiding van een door de PvdA ingediende motie om anoniem solliciteren bij de gemeente in te voeren. Ondertekend door alle fracties, met uitzondering van het CDA. Maar toen de motie in stemming gebracht werd, en dreigde aangenomen te worden, was het Bram Donkers van de PvdA zelf nota bene die de invoering tegenhield. Het zorgde voor verontwaardiging en verwarring alom.

 

Gelijke kansen op de arbeidsmarkt

Bram Donkers verdedigde in eerste instantie vol vuur het voornemen om gelijkwaardige kansen op de arbeidsmarkt te stimuleren door als gemeente het voortouw te nemen en zonder aanziens des persoons de eerste ronde van de sollicitatieprocedure bij de gemeente te doorlopen. Het had in Den Haag geleid tot drie maal zoveel sollicitanten met een migranten achtergrond. “Kandidaten beoordelen op kwaliteiten en niet op achtergrond, een verbonden samenleving, een inclusieve samenleving”, motiveerde Donkers zijn motie. Hij had alle fracties kunnen overtuigen van zijn idee, alleen het CDA sputterde tegen, wilde eerst meer weten over de omvang van het probleem van ongelijkheid op de arbeidsmarkt specifiek in Borne.

 

Rob Welten voelt zich overvallen

Maar het was vooral burgemeester Rob Welten die tegengas gaf. Hij voelde zich overvallen door de motie, die slechts een dag voor de raadsvergadering ter kennis werd gebracht. Den Haag was niet hetzelfde als Borne. In Zwolle liep een proef met anoniem solliciteren en de resultaten daarvan waren nog niet eens bekend. Consequenties, financiële maar ook negatieve bijeffecten, waren nog niet te overzien. Donkers wilde ook dat het anoniem solliciteren als voorwaarde werd gesteld bij partijen waarmee de gemeente een aanbestedingstraject zou ingaan. “Weet u wel wat daarvan de strekking is? Bij regionale afspraken zetten we ons daarmee buitenspel.” Welten pleitte, even vurig als Donkers, om de motie te laten ‘hangen’ en het college meer ruimte te geven om de gevolgen in kaart te brengen.

 

Grimmig

Echt grimmig werd de discussie toen Donkers het woord ‘vriendjespolitiek’ in de mond nam, om te omschrijven dat in een klein dorp het ons-kent-ons principe bij sollicitatieprocedures meespeelt. Welten had ernstig bezwaar tegen de formulering en de suggestie. Hij drukte de raad nogmaals op het hart om de motie niet aan te nemen en het college te dwingen tot uitvoering zonder dat de consequenties duidelijk waren. Bram Donkers begon steeds bedenkelijker te kijken, maar liet de discussie op z’n beloop.

 

Bizar verloop stemming

Het werd pas echt bizar toen de motie in stemming gebracht werd en deze aangenomen dreigde te worden. Alle fracties stemden voor, met uitzondering van het CDA ……… en Bram Donkers zelf! Hij wilde niet op een ‘vertrouwensbreuk’ aansturen en vond dus toch dat de motie niet aangenomen moest worden. En daarop bogen alle fracties weer mee, behalve de SP, en gingen doodleuk weer de andere kant op. Motie voorlopig van tafel.

 

Je kunt nooit in iemands politieke hoofd kijken, maar als je een goede gok zou maken, dan zou je wel eens kunnen veronderstellen dat Bram Donkers er op aangestuurd had dat de andere fracties de rede van het betoog van de burgemeester hadden ingezien en de steun aan de motie hadden ingetrokken. Wat de PvdA een mooi ‘politiek statement’ had opgeleverd als de voorvechter van gelijke kansen. Het liep allemaal anders. (AJ)

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Gemeente wil toeristenbelasting invoeren

Als het aan het college ligt wordt er per 1 januari 2025 toeristenbelasting geheven op betaalde...
25-04-2024

Evenementen krijgen toch extra geld

Vorig jaar bij de begrotingsbehandeling werd een amendement unaniem aangenomen om evenementen...
24-04-2024

Bouw Huis van Borne kan van start

Dinsdagavond ging de meerderheid van de gemeenteraad akkoord met het beschikbaar stellen van 3,4...
24-04-2024

Politieke vragen over veiligheid nieuw stuk F35

Naar aanleiding van het recente artikel op BorneBoeit en bezorgde geluiden van omwonenden die de...
20-04-2024

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024