Raad van Rheine op bezoek
DUITSE RAADSLIEDEN KIEZEN PARTNERSTAD ALS BESTEMMING RAADSUITJE

Raad van Rheine op bezoek

De gemeenteraad van Rheine had het idee opgevat om voor het jaarlijkse raadsuitje dit keer eens naar partnerstad Borne te gaan. Een plan dat vol enthousiasme werd ontvangen door de Bornse gemeenteraad en het gemeentebestuur. Er werd met ondersteuning van griffie en ambtenaren een mooi programma in elkaar gedraaid om de Duitse gasten een zo leuk mogelijke en tegelijkertijd leerzame middag te bezorgen. Er vinden, vooral door inspanning van de beide partnercomités, al diverse uitwisselingen plaats tussen Borne en Rheine. Op het gebied van sport en onderwijs bijvoorbeeld. De voltallige Duitse raad op bezoek was echter iets nieuws.

 

Bijzonder gebakje

De 43 raadsleden die Rheine rijk is en burgemeester Peter Lüttmann werden vrijdagmiddag om te beginnen al verrast met een Borns Maatje met daarop het gemeentewapen van Borne en Rheine in een hartje. Het viel letterlijk en figuurlijk in de smaak. “Alleen dat is de reis al waard”, vond burgemeester Lüttmann. Maar dat was nog slechts het begin van de middag.

 

Vier thema's

In vier groepen werden de gasten rondgeleid in het dorp, aan de hand van evenzovele thema’s. De groep die voor ‘Zorg en Welzijn’ had gekozen kreeg in het Kulturhus uitleg over Welzijn Ouderen en Wijkkracht. Bij Aveleijn werd een toelichting gegeven op dagopvang projecten. Bij Ezendam op De Molenkamp en Nijwa op bedrijventerrein De Veldkamp waren rondleidingen voor degenen die geïnteresseerd waren in Economie en Bedrijvigheid. Voor ‘Onderwijs en Wonen’ toog men naar het Twickel College en De Veste, waar de raadsleden onder andere de energie-opwekkende vloer mochten uitproberen. Een tour door de Bornsche Maten gaf informatie over nieuwbouw in Borne. Voor ‘Sport en Cultuur’ tenslotte stond een bezoek aan sporthal ’t Wooldrik en de Oude Toren op het programma. Geheel in stijl uiteraard op de fiets (foto rechts), in echt Hollands weer en onder aanvoering van niemand minder dan Rinne Oost, de Bornse bronzen medaille winnaar wielrennen bij de Paralympische Spelen in 2012.

 

De afsluiting vond, inmiddels in de stromende regen, plaats op het Rheineplein, waar een hapje en een drankje geserveerd werd met een minimarkt waar een gebakken visje en een blokje kaas niet mocht ontbreken.

 

'Onder de indruk'

Raadslid Gert Cosse was vooral onder de indruk van De Veste en de Bornsche Maten. “Je ziet dat hier veel aandacht is voor leefruimte.” In Rheine spelen momenteel ook plannen voor een grote nieuwbouwwijk, waar volgens Cosse vooral veel woningen gebouwd moeten worden. “Open ruimte vindt men bij ons al snel zonde van de grond. Ik vind dat niet en denk dat dit bezoek wel invloed heeft op de ontwikkelingen in Rheine.” De duurzame snufjes in De Veste vond hij prachtig. “Het doorzichtige waterreservoir bij het toilet en de energie-opwekkende vloer. Inzichtelijk voor kinderen, die daardoor heel anders met energie omgaan.”

 

Tegenbezoek

Anka Jacobs, die deels verantwoordelijk was voor het programma, vond het zelf ook een leerzame en mooie middag. “Het is leuk om te zien hoe zij naar dingen kijken. Wij zijn hier toch eigenlijk wel erg verwend met al die goede samenwerkingsverbanden. In Duitsland lijkt het allemaal wat traditioneler.” Van onze huizenprijzen sloegen de Duitsers dan weer bijna achterover. “Vergeleken met Rheine zijn die hier schrikbarend hoog.”

 

De Duitse raadsleden vertrokken tenslotte met een echte goodiebag richting huis. Een geslaagd uitje, dat was de algemene mening. In de bus terug kunnen ze vast nadenken over wat ze de Bornse raad in een tegenbezoek zullen aanbieden, want die is vast van plan om ook een keer naar Rheine te komen. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Ellen Bijsterbosch — 01 jul 2017
Leuke middag, de heer Ezendam (gebr. Ezendam) en de heer Derkman (Nijwa) hadden een interessante presentatie. Zeer gewaardeerd!

Kotteman krijgt motie van treurnis aan de broek

In de ingelaste raadsvergadering van 14 januari werd met meerderheid van stemmen een motie van...
14-01-2021

Uitsluiten biologische varkenshouderij niet...

Het blijkt niet mogelijk te zijn om aparte regels te maken voor biologische varkenshouderijen en...
14-01-2021

Verhuur aan COA blijkt ‘out-of-the-box idee’

De optie om het azc-gebouw in Azelo, tegen eerdere afspraken in, opnieuw aan het COA te verhuren...
13-01-2021

Coronaproof stemmen Tweede Kamer verkiezingen

In maart zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Om dat coronaproof te doen is er een aantal...
13-01-2021

BornePanel is een betrouwbaar instrument

Het Borns Onderzoek Platform deed onderzoek naar het BornePanel, de burgerpeiling die sinds 2017...
11-01-2021

At en Herman toosten alvast op 2021

Terwijl elders in Borne lange rijen wachtenden de oliebollenkramen sieren en kinderen hun kleine...
31-12-2020