Rumoer in achterban GroenLinks
BRAM DONKERS (PVDA) VERZILVERT ZIJN VOORKEURSTEMMEN

Rumoer in achterban GroenLinks

Bram Donkers heeft besloten als tweede man zitting in de gemeenteraad te nemen voor de lijstcombinatie GroenLinks/PvdA. Het ervaren raadslid kreeg, zoals verwacht, veel voorkeursstemmen. Aanvankelijk was de bedoeling om deze positie af te staan aan Martin Tikken (rechts op de foto boven) van GroenLinks, zodat naast de lijsttrekker en PvdA’er Jan de Vries ook GroenLinks in de Raad vertegenwoordigd zou zijn. Daarbij was echter niet gerekend op het feit dat de nummer vier op de lijst, Marja Zandjans, met haar voorkeursstemmen eerder aan de beurt zou zijn. Donkers besloot toch als raadslid de nieuwe periode in te gaan, om recht te doen aan de verkiezingsuitslag en omdat naast de onervaren De Vries een oude rot in het vak belangrijk werd geacht.

 

Achterban boos

Het gevolg is dat de raadsvertegenwoordiging van de lijstcombinatie uitsluitend zal bestaan uit raadsleden van PvdA-huize. Een resultaat dat in de achterban van GroenLinks niet overal goed gevallen is. Martin Tikken vertelt nogal wat appjes en mails ontvangen te hebben. “Er zijn mensen die heel boos zijn, met taalgebruik dat daarbij hoort. ‘Bram had moeten terugtreden’ en ‘we zijn belazerd!’ bijvoorbeeld.”

 

‘Voldoende invloed’

Martin Tikken zelf en medebestuurslid Wim Menheere (links op de foto boven) staan er wat genuanceerder in. “Natuurlijk zijn wij ook teleurgesteld dat we geen drie zetels gehaald hebben, maar het gaat om de idealen en niet om de partij”, vindt Tikken. “We hebben gewoon niet voldoende stemmen gehaald. Daar kunnen we het niet mee eens zijn, maar dat is wel zo”, vult Menheere aan. Beiden denken ook met in de Raad twee PvdA’ers nog voldoende invloed te kunnen uitoefenen om het GroenLinks-geluid te laten horen. “We hebben allemaal het verkiezingsprogramma onderschreven en daar gaan we mee door.”

 

Ervaring Donkers

Over Bram Donkers (foto rechts) niets dan lof van beide heren. “Het is een uitstekend raadslid, die het heel goed heeft gedaan. Een toonbeeld van fatsoen ook, daar ontbreekt het nog wel eens aan in de gemeenteraad”, meent Tikken.

 

Dat tijdens de komende formatiebesprekingen de ervaring van Donkers wel eens heel handig kan zijn is niet voor discussie vatbaar. Desondanks is Tikken er open over dat hij na afloop van de uitslag van het centraal stemmen wel gezegd heeft dat ‘iedereen een houdbaarheidsdatum heeft’.

 

Lijstvolgorde

En er blijft toch ook wel een gevoel hangen dat de lijstvolgorde nogal bepalend is geweest voor de uitslag. Op die verkiezingslijst, waarbij niet zichtbaar was of iemand van de PvdA dan wel van GroenLinks was, werden plek 1, 3 en 4 in ingenomen door kandidaten van de PvdA. “Ik weet van veel GroenLinks-stemmers dat ze op de eerste vrouw in de lijst zijn gaan stemmen. Als dat Anita Luttikhold was geweest in plaats van Marja Zandjans, dan had zij waarschijnlijk veel voorkeursstemmen gekregen.”

 

‘Slikken en verder’

Maar, in tegenstelling tot dus een deel van de achterban, kunnen Menheere en Tikken prima leven met het nu genomen besluit om Bram Donkers zijn zetel te laten behouden. Wellicht in de wetenschap dat Donkers heeft aangegeven geen volle raadsperiode meer te willen volmaken? “Die beslissing is aan hem. Wat mij betreft is er geen enkele dwang. Ik zal niet na een half jaar zeggen: ‘Nou Bram, wordt het niet eens tijd….’”, zegt Tikken.

 

Rest het bedaren van de gemoederen in de eigen achterban. “Het is emotie en dat is ook goed. Daar moeten we over praten, maar we moeten wel door. Je moet slikken en je gaat verder”, vindt Menheere. (AJ/BM)

 

Meer over de voorkeurstemmen en het dilemma van Bram Donkers: Verrassende wending GroenLinks/PvdA

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Ron Hartman — 02 apr 2018
@Borns Bijtje: Het was een drukke periode. Vooral bekeken of de social media meerwaarde hebben in de verkiezingstijd, of om zomaar een onderwerp echt uit te diepen. Raadsleden geprikkeld om duidelijke visies af te geven. Ik concentreerde me daarbij op 4 onderwerpen zoals de Infrastructuur en het ontzet van Zenderen (variant 5 en een simpeler gvw), de Woonvisie en m.n. het nieuwe wonen of op een andere manier thuiswonen voor ouderen met zorg, ouderenbeleid bij de verminderende zorg en het verjongen van het bestaande Borne. Het was idd een tijdrovende opgaaf en de voorlopige conclusie dat de vaak oudere notabelen niet erg vaardig zijn met hun tablet in een open omgeving. Afwachten nu wat er terugkomt in het nieuwe Raadsprogramma
Ron Hartman — 24 mrt 2018
@Herman: De 5B is de komende 20 jaar nog niet nodig om alle problemen op te lossen. Het voldoet om de 5A die vanaf de Albergerweg met een boog Noordelijk langs Zenderen gaat en langs Twence, aan te sluiten op de Bornerbroeksestraat. Dat is een onderdeeltje van de totale weg en dat maakt de gvw al overbodig in de huidige vorm; die kan dan veel simpeler. Verkeerstechnisch een goeie oplossing, die de knip langs de Bornse Maten mogelijk maakt, en Zenderen volledig ontlast. Waarom bent U daar nou op tegen? Vertel dat eens?
Ron Hartman — 24 mrt 2018
@Borns Bijtje. Even een reactie om te zien of Uw illegale reactie weer bovenaan komt en blijft staan. Ik weet dan uit welke hoek de wind waait. Gewoon onder eigen naam reageren graag
Borns Bijtje — 24 mrt 2018
@Ron, ik volg nu al een aantal weken met stijgende verbazing uw commentaren op alles en iedereen, vooral op datgene wat niet in uw visie past. U slingert gevraagd maar veelal ongevraagd over alles een mening, en dan met een een ondertoon van”niemand snapt het alleen ik”. Nu ken ik u niet maar kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat wij hier gevoed worden door een man met heel veel frustraties, vrije tijd en weinig andere afleiding. Man ga wat leuks doen, pak wat op en stop dit Don Quichot gedrag.
Hier zit volgdns mij helemaal
Niemand op te wachten, en als je het dan coch niet laten kunt, zirg er dan voor dat u op de plaats waar beslissingen worden genomen komt te zitten. Maar blijf ons niet bestoken met dit soort betweterigheid!!
Herman — 24 mrt 2018
Beste Ron. Deze tekst heb ik vd week ook al gelezen. Wordt een beetje saai. Dat er voor 5b geen geld is is mij wel duidelijk. Het is ook een gigantische om weg en veel extra asfalt. De negatieve impact van 5b is ook veel groter. De3 is toch een mooie oplossing. Wel het stukje vd 5 om Zenderen aanleggen.
Ron Hartman — 24 mrt 2018
@Herman: Woon jij niet in het oude deel van Borne? Anders zou je dit hebben meegemaakt: Je staat voor de spoorbomen aan de Azelosestraat. Een nerveuze file achter je. Iedereen kruipt langzaam weg en rijdt richting Zenderen naar jouw favoriete tunnel. Eindelijk kan jij ook. Bijna halverwege Zenderen sla je af langs de Molenkamp en sluit daar aan in de file op de rotonde. Voor de Bornse burger een vaag idee heeft van wegen en verkeer is het helemaal nix. Alleen voor het verkeer uit Zenderen, dat na aanleg van een 5a/b (wat het CDA wil) de gvw niet meer gebruikt. De Bornse burger ook niet en de Azelosestraat? Geen geld voor
Herman — 24 mrt 2018
Voor mij ook erg verrassend! Ik had verwacht dat Martin Tikken gezien zijn persoonlijke inzet tegen de Verbindingsweg dat hij zeker een plekje in de Raad zou krijgen. 125 stemmen op hem is dan ook zeer teleurstellend. Hoe kan dat nou? Vanwaar zo weinig draagvlak? Mogelijk vindt de gemiddelde Bornenaar de Verbindinsweg nog helemaal niet zo slecht. De kiezer heeft gekozen en bepaalde dat het CDA, GB en BNu hun klus mogen en kunnen afmaken. De uitslag moet worden gerespecteerd. Jammer voor GroenLinks.
Petra — 24 mrt 2018
Ik vind het niet correct dat groen links zo buiten spel word gezet. Er zijn jaren genoeg geweest dat groen links niet vertegenwoordigd werd in de gemeenteraad. Dat achter de naam niet stond van welke partij iemand is vind ik eerder manipulatief dan gebrek aan verdieping van de kiezer.
Daarnaast kwam de stemwijzer voor de doorgewinterde groenlinkser bedrogen uit juist door de concessies in het verkiezingsprogramma wat meer PvdA achtig is.
Vond ik al dat ik me daar niet helemaal in Kon vinden wijst de nieuwe zitting en besluit van de huidige PvdA ers uit dat groen links en de achterban buiten spel gezet zijn. Nee mensen van de gemeenteraad dit IS dus niet een correcte afspiegeling van de stemmer/kiezer en het Boornse volk!!
Mchak — 24 mrt 2018
Bram, je hebt niet mijn voorkeurstem, maar je bent meer dan welkom om het bestuur in Borne naar een hoger niveau te tillen: dat is meer dan noodzakelijk. Ik ben blij dat jij met jouw ervaring en onafhankelijke bestuurlijke zienswijze, jouw rechtmatige positie neemt. Complimenten.

Bricks, Bites en Behaviour

Tijdens het Politiek Beraad dinsdagavond bleek dat het diverse fracties nog niet helemaal...
06-04-2021

Verwarring en ongeloof over nieuw financieel beeld

Tijdens het Politiek Beraad dinsdagavond bleek dat een groot deel van de gemeenteraad maar...
31-03-2021

Borne blijft financieel gezond

Na alle cijfers nog eens grondig doorgespit te hebben komt het college van burgemeester en...
26-03-2021

Keuzes voor t Wooldrik

De herontwikkeling van sportpark ’t Wooldrik is een van de grootste projecten die in de...
25-03-2021

College kiest voor intrekken bij Kulturhus

Het College stelt de gemeenteraad voor om de gemeentelijke organisatie te gaan huisvesten in en...
25-03-2021

Explosie om Verbindingsweg

Het kon ook eigenlijk niet anders. De Verbindingsweg was hét strijdpunt tijdens de vorige...
23-03-2021