Matte Algemene Beschouwingen
BELEIDSARME BEGROTING MET UITERST BEPERKTE FINANCIËLE RUIMTE

Matte Algemene Beschouwingen

Een beleidsarme, technische begroting lag op tafel bij de Algemene Beschouwingen dinsdagavond. Geen bezuinigingen, maar ook geen investeringen in nieuw beleid. Een ‘pas op de plaats’, want de resultaten vielen tegen. De financiële ruimte is in ieder geval dit jaar uiterst beperkt. Tja, en waar moet je het dan als Raad over hebben? Het leverde een begrotingsraad op met bijzonder weinig spektakel. Slechts één motie: de SP riep op tot een gezamenlijke lobby richting Den Haag voor meer geld ten behoeve van het sociaal domein. Een motie die het overigens niet haalde omdat de meerderheid van de Raad overtuigd was dat er op dat vlak al maximale inspanningen werden gedaan.

 

Plannen in het vooruitzicht

Waar ging het dan wel over? Over duurzaamheid bijvoorbeeld (binnenkort een ‘atlas’ met een plan van aanpak), handhaving (binnenkort een voorstel naar de Raad), afschaffen hondenbelasting (binnenkort aan de orde bij de behandeling van de belastingtarieven), aanpak eikenprocessierups (binnenkort plan van aanpak), ’t Wooldrik (binnenkort een ‘masterplan’), kosten sociaal domein (binnenkort meer inzicht in kosten), en zo verder. Als er al wat te besluiten valt door de Raad, dan komt dat allemaal op een later moment. Mogelijk op tijd voor de volgende begroting.

 

Nieuw voor oud beleid

De gemeenteraad had in een Politiek Beraad aangegeven graag te willen weten waar mogelijkheden lagen om eventueel oud beleid voor nieuw beleid in te ruilen of nog ergens ruimte te vinden in de reserves. Een voorstel van het college daarvoor komt echter pas in maart volgend jaar. In de marge van het debat brak de VVD verder nog een lans voor structurele ondersteuning van BorneBoeit. Volgens wethouder Martin Velten echter ‘onmogelijk’. Arrangementssubsidies zijn er volgens hem alleen voor het Kulturhus en Bussemakerhuis en vanuit het Rijk zijn er gelden voor uitsluitend de lokale omroep.

 

De beperktheid met betrekking tot keuzes was aanleiding voor de gehele oppositie om niet in te stemmen met de voorliggende begroting. De coalitie stemde wel voor.

 

Met de verslaglegging kunnen we er verder ook kort over zijn. ‘Binnenkort’ misschien meer. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Mchak — 01 nov 2018
Op 16-10 bericht BB: nieuw voor oud beleid. Een breedte discussie in de raad. Dat gaat duaal -nu het zich mat laat aanzien- niet over goed bestuur, maar om politiek scoren. Met zo’n bestuurscultuur, creeer je een knullige ambtelijke regie organisatie.

Het wordt tijd dat dit bevoegd bestuur eens verantwoordelijkheid neemt voor haar zonden.
Ron Hartman — 31 okt 2018
Ik volgde het life, via internet. Dat werkt heel goed en is ‘in control’ . De gemeenteraad moet als goedwillende amateurs, echter een oordeel uitspreken, terwijl het bedrijf niet ‘in control’ is. De begroting is zo uitgebreid, dat consolidatie tot een helder overzicht bijna niet meer mogelijk is. In dit artikel wordt dat treffend weergegeven. Volgt zsm is het toverwoord. Jammer dat de fracties van CDA, GB en Nu, kiezen om dat weer toe te dekken. Met de mantel der liefde, of met publiek geld, waar niemand persoonlijk voor verantwoordelijk is?

Gemeente wil toeristenbelasting invoeren

Als het aan het college ligt wordt er per 1 januari 2025 toeristenbelasting geheven op betaalde...
25-04-2024

Evenementen krijgen toch extra geld

Vorig jaar bij de begrotingsbehandeling werd een amendement unaniem aangenomen om evenementen...
24-04-2024

Bouw Huis van Borne kan van start

Dinsdagavond ging de meerderheid van de gemeenteraad akkoord met het beschikbaar stellen van 3,4...
24-04-2024

Politieke vragen over veiligheid nieuw stuk F35

Naar aanleiding van het recente artikel op BorneBoeit en bezorgde geluiden van omwonenden die de...
20-04-2024

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024