Beroep op ‘stroppenpot’ voor Borne afgewezen
GEEN TEGEMOETKOMING VOOR TEKORTEN SOCIAAL DOMEIN

Beroep op ‘stroppenpot’ voor Borne afgewezen

Diverse gemeenten in Twente krijgen extra geld van het Rijk uit de zogenoemde ‘stroppenpot’ om de tekorten op het sociale domein te dekken. Het gaat om Enschede (13,3 miljoen), Hengelo (8,4 miljoen), Almelo (5,6 miljoen) en Twenterand (3,3 miljoen). Ook Borne en Hof van Twente hadden een beroep gedaan op Den Haag om een deel van de tekorten op te vangen, maar vissen beiden achter het net.

 

“Dat is natuurlijk heel jammer”, reageert wethouder zorg Martin Velten. “We gaan nog onderzoeken waarop precies onze aanvraag is afgewezen, maar ik denk dat we een beetje op het randje zaten van de criteria. Het ging over significante tekorten in 2016 en 2017. In de grote steden, waar veel jeugdvoorzieningen zijn, waren die tekorten toen al extreem. Mocht de afwijzing in onze ogen niet redelijk zijn, dan zullen we contact opnemen met de Hof van Twente om wellicht gezamenlijk bezwaar te maken.” In Borne viel het bij het begin van de decentralisatie van zorgtaken allemaal nog mee. “We hadden het van meet af aan goed ingericht met weinig overhead.”

 

Enkele tienduizenden euro's

Ondanks dat lopen ook in Borne de tekorten inmiddels flink op. Met name door de jeugdzorg. Een probleem dat bij heel veel gemeenten speelt. In totaal hadden 88 gemeenten een beroep op de stroppenpot gedaan. Voor Borne ging het om een aanvraag van ‘enkele tienduizenden euro’s’. In verhouding een laag bedrag. “Dat is natuurlijk maar een fractie van de problemen bij andere gemeenten”, relativeert Velten.

 

Pleister op de wond

“Het is mooi dat er voor Twente miljoenen uit de stroppenpot komen. Fijn voor de gemeenten die het hard nodig hebben. Aan de andere kant moet je niet vergeten dat het niet het gehele tekort afdekt. Het is een pleister op de wond, maar de wond blijft evengoed bestaan.” Structureel moet er iets gebeuren om de oplopende kosten lokaal te kunnen blijven dragen. De roep om meer geld uit Den Haag blijft onverminderd aanhouden.

 

Vragen GB90

Inmiddels is ook GB90 direct in de pen geklommen. Karin Scholten en Mike de Boer van de lokale partij hebben schriftelijke vragen gesteld aan het college over de afwijzing van het verzoek op een vergoeding uit de stroppenpot en geïnformeerd naar de mogelijke acties die er door Borne worden ondernomen naar aanleiding van de afwijzing. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Gemeente wil toeristenbelasting invoeren

Als het aan het college ligt wordt er per 1 januari 2025 toeristenbelasting geheven op betaalde...
25-04-2024

Evenementen krijgen toch extra geld

Vorig jaar bij de begrotingsbehandeling werd een amendement unaniem aangenomen om evenementen...
24-04-2024

Bouw Huis van Borne kan van start

Dinsdagavond ging de meerderheid van de gemeenteraad akkoord met het beschikbaar stellen van 3,4...
24-04-2024

Politieke vragen over veiligheid nieuw stuk F35

Naar aanleiding van het recente artikel op BorneBoeit en bezorgde geluiden van omwonenden die de...
20-04-2024

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024