Geen openbare discussie over Weleveld
INTERPELLATIEVERZOEK VAN VVD AFGEWEZEN

Geen openbare discussie over Weleveld

In Enschede waren er tijdens de raadsvergadering van gisteren maar liefst negen interpellatieverzoeken. In Borne blijkt het een ongebruikelijke gang van zaken te zijn. Dinsdagavond stond voor het eerst in lange tijd een dergelijk verzoek op de raadsagenda. Het betrof het verzoek van de VVD om de procedure rondom de afspraken met golfbaan Weleveld en het toch (beperkt) toestaan van horeca in de openbaarheid in de raadszaal te bespreken.

 

Interpellatie is het recht van een volksvertegenwoordiger om een debat aan te vragen. In de Tweede Kamer is het een manier om een minister ter verantwoording te roepen. Ook bij lagere overheden is het interpellatierecht in de wet verankerd. De reden voor de VVD om het openbare debat aan te vragen was ingegeven door de vraagtekens rondom de gevolgde procedure. Anka Jacobs: “Op 28 mei hebben wij als Raad ineens een convenant met golfbaan Weleveld ontvangen. Tot dat moment is de kwestie altijd publiekelijk besproken.” Een wijziging van het bestemmingsplan, om openbare horeca toe te staan, werd eind vorig jaar definitief afgewezen. “Een advocaat heeft gekeken naar de ‘randen van het bestemmingsplan’ en kwam tot de conclusie dat er nog veel minder mogelijk was dan gedacht. En nu ineens is er een oplossing in de vorm van een convenant dat door niemand is gezien behalve door ons als fractievoorzitters. We zijn blij voor eigenaar Frank Agterbos, maar het gaat ons om het proces en we hechten eraan om in de openbaarheid verantwoording af te leggen over het hoe en waarom.”

 

‘Niet juiste instrument’

De meerderheid van de gemeenteraad vond echter het instrument van interpellatie niet de juiste manier. Jan de Vries (GrLi/PvdA) vond bijvoorbeeld dat er ook wel gewoon schriftelijke vragen (zogenaamde artikel 39 vragen) gesteld zouden kunnen worden om antwoorden te krijgen. Mike de Boer (GB90) kon evenmin met het verzoek van de VVD meegaan, hoewel hij zich wel kon vinden in enkele vragen van de VVD. Het CDA, bij monde van Bert Oude Lansink kon zich prima vinden in het proces zoals het was gelopen. “We hebben de opdracht aan het College gegeven om ‘de grenzen op te zoeken’ en dat is gebeurd.” Arthur Lammers (Borne-Nu) sloot zich bij deze sprekers aan.

 

‘Geweld aan de democratie’

Van de SP, Voor Borne en D66 kreeg de VVD wel steun. Mieke Visser (SP): “Misschien is het wel goed om het proces nog eens langs te lopen. Andere punten, naast de horeca, zijn bijvoorbeeld gewoon ‘blijven hangen’ en bovendien willen we niet het risico lopen op precedentwerking.” Ernst Janssen van D66 vond het vreemd dat een deel van de Raad uit principe tegen een interpellatieverzoek was. “Dat doet geweld aan de democratie.”

 

Maar het was inmiddels al wel duidelijk dat de meerderheid geen steun zou verlenen. Het interpellatieverzoek strandde. Einde discussie.

 

Dorset gaat horeca Weleveld exploiteren

Ondertussen is officieel bekend geworden dat Willem en Kitty Dankers van restaurant Dorset de horeca in het clubhuis van de golfbaan gaan exploiteren. Eigenaar Frank Agterbos informeerde de leden dat vanaf vandaag aan de slag gegaan wordt om de horeca verder in te vullen. “We waren al enige tijd in gesprek met diverse exploitanten die interesse hebben getoond om het clubhuis te gaan bemannen”, meldt hij de leden. “Uiteindelijk hebben we de keuze gemaakt om samen met Willem en Kitty Dankers in zee te gaan. Uiteraard wensen wij hen veel succes om van onze toplocatie een succes te maken, waar onze leden zich thuis zullen voelen en waar ook weer lekker een hapje gegeten kan worden.” (AJ)

 

Lees ook de eerdere verslaggeving: Toch horeca bij Weleveld

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Hans D — 13 jul 2019
Ga je schamen gemeentebestuurders. Wat een ongelooflijke streek.....
Paul Cohn — 08 jul 2019
geborneerd
https://s.boekenplatform.nl/bk/15/a9/d1/zo-schreed-de-beschaving-voort.jpg
McHak — 06 jul 2019
Hierbij hoort gepaste stilte.
Ariël Cohen — 04 jul 2019
Beste mensen,

Wat hier wordt duidelijk gemaakt in het artikel van Borne Boeit geeft blijkbaar erg veel ongenoegen. Ongenoegen die notabene een gemeenteraad en college blijkbaar zonder respect voor de functie die ze bekleden over zich afroepen. Een functie die democratisch is gekozen door de gunst van de kiezer. De partijen hebben geen vat op de democratische uitwerking van waaruit ze zijn gekozen en zich zo hebben voorgedaan. Ik kan u gerust uit ervaring aangegeven dat deze houding en de duur van het functioneren van de bekleders in deze raad en college niet lang stand houdt.....

Hans Gloerich — 04 jul 2019
Borne Broeit...
Bertus Kremer — 04 jul 2019
Iets van doorgestoken kaart.
Frits Bernard — 03 jul 2019
Zo zie je maar dat veel kan in de gemeente Borne . Echt de gewone burger en ondernemer wordt bij de neus genomen waar ze bij staan met deze gemeenteraad en college . Als je ze kan claimen met vriendjes- en achterdeurplannetjes dan is er geen vuiltjes aan de lucht met wat je ook maar wilt realiseren waarbij je een beroep moet doen op de gemeentelijke activiteiten, zoals bestemmingsplannen wijzigingen en vergunningen die er voor nodig zijn. Zoals het AZC en Zorghotel dat midden in een weiland kan worden geplaatst. AZC dat zonder vooraf analyse wordt aangekocht voor de achterdeurplannetjes . Erg misleidend deze gemeenteraad en college voor de meeste burgers van Borne . Sommige burger of ondernemer varen er wel wel bij met deze bijzondere samengestelde vriendjes raad en college.....
Paul Cohn — 03 jul 2019
dictatuur van de minderheid plus één is nog geen democratie
Jos — 03 jul 2019
Onbegrijpelijk. Volksverlakkerij. Van het gemeentelijk apparaat verwachten we het naleven van de wet en de gestelde regels. Zo nodig zal er moeten worden gehandhaafd.
Niet voor de gemeente Borne echter. Zij tovert SIMSALABIM de Weleveld truc uit de hoge hoed.
Wat geen enkele gehoorzame, brave Bornse burger lukt, lukt de gemeenteraad wel.
En als er dan kritische vragen worden gesteld,
verstopt iedereen zich. Zo zijn de mooie "baantjes"
voor de komende jaren weer verzekerd. Toch?
Hoezo democratie??? Ik kan geen andere benaming bedenken dan Bornse bananenpolitiek.
Ik weet bij de volgende verkiezingen in iedere wel waarop ik niet moet stemmen.
Anne — 03 jul 2019
Nog een jaar draaien zoals het nu geregeld is en Dorset heeft er een volwaardige dependance bij. Je kunt de naaste buur van het onderkomen van dat clubje wat onze gemeente naar behoren zou moeten besturen, toch niet iets weigeren? Dat doe je een goeie buur toch niet aan? Zo werkt dat kennelijk in die wereld waarin je de weg moet weten en je weet hoe hoe te aaien en geaaid te worden. Hoe makkelijk wil je het hebben als je de weg maar weet en het pricipe huldigt dat regels er zijn om te overtreden en te ontduiken. Maar wat kun je onderhand in een bestuurlijke wereld verwachten waar op alle fronten van hoog tot laag, tot over de landsgrenzen, achterkamertjes overleg, ons kent ons, en meer van dat soort deals de regel is? En dan mag je als brave burger ook nog om de zoveel tijd gaan stemmen. Want voor die brave burger daar doen ze het immers allemaal voor! Jawel; of je door de hond wil worden gebeten of gekrabt worden door de kat. Democratie? Transparantie? Veel te ingewikkelde woorden voor het gemeentelijk apparaat. Ga liever een golfclinic volgen. D'r is vast en zeker wel wat te ritselen voor een voordelig abonnement.
Ron Hartman — 03 jul 2019
De Democratie staat idd onder druk, verlicht hesje! Als je door je wimpers kijkt zie je 19 Raadsleden die de taak voelen om het aan hen gegeven mandaat van de kiezers in dat kleine groepje te regelen. Sterker; de coalitie en hen die daar graag bij willen horen de komende keer, spreken onderling af hoe de opstelling wordt. Telkens weer. En daarna in de Raad voor de formaliteit. Dualisme om de politiek levendig en integer te houden? Tja. Wij zijn immers met 11 man gekozen om de besluiten van de coalitie te bekrachtigen?
Lichtgeel hesje — 03 jul 2019
De Bornse politiek begint "Haagse" politieke trekjes te vertonen; Als college-partijen geef je simpelweg maar aan dat je iets niet nodig vindt, en daarmee is de kous vervolgens af voor deze (gekozen) partijen. Duidelijk is nu in ieder geval, dat als je iets in deze Gemeente wilt 'regelen' met betrekking tot het bestemmingsplan, bij welke partijen je hiervoor moet zijn. Dan duurt het allemaal misschien wel even, maar uiteindelijk komt het allemaal dik voor mekaar. Kortom: dit hele gebeuren is wederom een voorbeeld van hoe Borne politiek gezien begint af te glijden naar een voor de inwoners bedenkelijk niveau!

‘Bricks, Bites en Behaviour’

Tijdens het Politiek Beraad dinsdagavond bleek dat het diverse fracties nog niet helemaal...
06-04-2021

Verwarring en ongeloof over nieuw financieel beeld

Tijdens het Politiek Beraad dinsdagavond bleek dat een groot deel van de gemeenteraad maar...
31-03-2021

‘Borne blijft financieel gezond’

Na alle cijfers nog eens grondig doorgespit te hebben komt het college van burgemeester en...
26-03-2021

Keuzes voor ’t Wooldrik

De herontwikkeling van sportpark ’t Wooldrik is een van de grootste projecten die in de...
25-03-2021

College kiest voor intrekken bij Kulturhus

Het College stelt de gemeenteraad voor om de gemeentelijke organisatie te gaan huisvesten in en...
25-03-2021

Explosie om Verbindingsweg

Het kon ook eigenlijk niet anders. De Verbindingsweg was hét strijdpunt tijdens de vorige...
23-03-2021