Convenant met Borne Energie verlengd
ROL VAN DE STICHTING IN DE ENERGIETRANSITIE NADER GESPECIFICEERD

Convenant met Borne Energie verlengd

De gemeente Borne heeft de samenwerkingsovereenkomst met de Stichting Borne Energie voor een periode van twee jaar verlengd. “Als samenleving zijn we met grootse plannen bezig”, legt wethouder Michel Kotteman uit. “In Parijs en Kyoto kunnen ze het allemaal leuk bedenken, maar de vraag is altijd hoe je die duurzaamheidsdoelen gaat vertalen naar je eigen gemeente.” Daarbij is de hulp van Borne Energie van nut, vindt de gemeente. Eerder was al het Energieloket overgedragen aan de stichting. Daarnaast krijgt Borne Energie een rol in participatietrajecten die gaan spelen met betrekking tot duurzame opwek initiatieven. Voor beide taken krijgt Borne Energie in totaal een budget van 25.000 euro per jaar.

 

Energieloket en participatietrajecten

Gemeentelijke Energieloketten, waar inwoners en ondernemers advies in kunnen winnen over energiebesparende maatregelen, worden volgend jaar geïntegreerd in een provinciaal digitaal adviespunt. Borne Energie gaat dan de pagina specifiek over Borne inrichten en bijhouden. Op het gebied van participatietrajecten heeft Borne Energie al enige ervaring. Zo werd er een project opgezet met zonnepanelen op de Carnahal ten behoeve van inwoners van Oud Borne en heeft men zich actief beziggehouden met de opstart van Wind voor Buren, een initiatief om nabij knooppunt Buren twee windmolens te plaatsen. “We helpen dit soort initiatieven met onze kennis in de wereld van de energie”, licht Nico Lansink Rotgerink van Borne Energie toe. “Totdat de projecten op eigen benen kunnen staan.”

 

Warmtevisie

De verwachting is dat er in het kader van de energietransitie meer plannen komen voor bijvoorbeeld windmolens of zonneparken. Bovendien dienen gemeenten een wijkgerichte aanpak te formuleren om huizen van het aardgas te krijgen. Daarbij is de vrijwillige medewerking van huizenbezitters van groot belang. Borne Energie krijgt een rol in deze uitwerking van de zogenaamde Warmtevisie.

 

Poen voor Groen

Een andere taak is de uitvoering van het project Poen voor Groen met als doel bij minimaal 6000 woningen energiebesparende maatregelen te laten treffen. Het idee is om vouchers ter waarde van 50 euro ter beschikking te stellen, waarmee inwoners bijvoorbeeld LED-lampen en tochtstrips kunnen aanschaffen. “Je moet klein beginnen”, zegt Kotteman. “Maar het uiteindelijke doel is dat Borne in 2050 energieneutraal is. We willen de samenwerking met Borne Energie van beide kanten verder professionaliseren, zodat we op dit gebied samen mooie resultaten gaan halen.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Paul Cohn — 29 aug 2020
€ 50/woning subsidiërende gemeente? Dat kan voor Welbions huurders € 50 goedkoper:
www.tubantia.nl/borne/huurders-in-borne-kiezen-massaal-voor-zonnepanelen~a116759d/
Als alle ruim 14.000 woningen van Welbions zonnepanelen zouden hebben - niet altijd mogelijk door hoogbouw, dakkapellen, schaduw etc. - verbruiken we 35 miljoen kWh/j minder stroom uit het net, individuele energierekeningen zouden fors dalen en samen zouden we jaarlijks zo’n 23,8 miljoen kilo CO2 vermijden.
www.welbions.nl/ambassadeur-paulcohn?fbclid=IwAR3kbRpfczN8Iqute952sc42j2MwgIm23-b9Y_hGArjHS7xJYjUKsa5pFXc

LED-lampen vragen 90% minder energie en zijn vaak goedkoper dan gloeilampen, dus die aanschaf subsidiëren lijkt niet nodig.
www.ikea.com/nl/nl/p/ryet-led-lamp-e27-470-lumen-globe-opaalwit-20438707/

Een tochtstrip heeft geen effect bij openstaande binnendeuren: daar zijn deurdrangers goedkoper en efficiënter
www.woonwijzerwebshop.nl/products/deurdranger-universeel-voor-stomp-en-opdekdeur
Paul Cohn — 29 aug 2020
Nog steeds brengen velen in Borne het niet verder dan: ”wah-kos-dah”.
Dat ze zo luchtverontreiniging en klimaatverandering, oprukkende subtropische ziekten en uitputting van niet-duurzame energiebronnen bevorderen: wie dan leeft die dan zorgt, het zal mijn tijd wel duren.
Sinds begin deze eeuw meten satellieten welk land de hoogste luchtverontreiniging veroorzaakt. Maar ook dat interesseert ze schijnbaar evenmin.
www.temis.nl/airpollution/no2col/data_qa/omi/v1/2006/04/no2total20060425_r9.png
www.temis.nl/airpollution/no2col/data_qa/omi/v1/2006/04/no2total20060425_r1.png
Of in de ruim 4 eeuwen oude VOC lijfspreuk:
"Navigare necesse est, vivere non": “handel is belangrijk, leven niet”.
https://4.bp.blogspot.com/-j0t4ZJEyqKQ/VvutHL9TLsI/AAAAAAAABF8/Wr0lsCPBkEouO6tHHzFsvKkj38Q7f_SLg/s1600/140_001.jpg
Ik acht het een goede zaak dat aarzelend, besluiteloos Borne aanhaakt bij een voortvarende gemeente als Wierden op het gebied van energietransitie.
Lichtgeel hesje — 27 aug 2020
Hoezo "klein beginnen"? Die Poen voor Groen actie kost minimaal 300.000 euro (6000*50,-), dus is geen 'klein bier". Is dit bedrag ook begroot voor 2020, 2021 et cetera, of maakt dit ook onderdeel uit van het tekort van 4,5 - 5 miljoen euro????

Intrekken bij Kulturhus lijkt (nog steeds)...

Eén van de grote projecten waar de gemeente Borne voor staat is de huisvesting van de...
23-02-2021

Keuzes zijn nu echt aanstaande

“Volgend jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen en dat is over het algemeen niet de meest...
23-02-2021

Nog 2,5 ton beschikbaar voor coronakosten 2021

Het college van burgemeester en wethouders zal aan de raad voorstellen om de van het Rijk...
11-02-2021

Concept ontwerpen Europastraat

Zoals bekend wordt de Europastraat opnieuw ingericht. In april konden omwonenden en gebruikers...
03-02-2021

Azc moet zo snel mogelijk plat

Een aangenomen amendement van de coalitiepartijen CDA, GB90 en Borne-Nu roept op om zo snel...
02-02-2021

Mogelijk toch vierde fase Bornsche Maten

De provincie Overijssel wil serieus werk maken van versneld woningen bouwen om de druk op de...
28-01-2021