VVD stapt uit formatieproces
GB90 EN GRLI/PVDA NU AAN TAFEL MET CDA

VVD stapt uit formatieproces

De VVD heeft formateur Joop Wikkerink laten weten een ‘onvoldoende klik’ te voelen met GB90 en GrLi/PvdA om verder te praten over coalitievorming. Er zou volgens de liberalen geen ‘chemie’ zijn en ‘te weinig enthousiasme’ geproefd zijn om een coalitie tussen de drie partijen tot een duurzaam succes te maken. Wikkerink wil nu de gesprekken voortzetten met het CDA, dat in eerste instantie buiten de boot viel vanwege vermeende ‘instabiliteit’, maar nu een serieuze partner zou kunnen zijn omdat er ‘inmiddels positieve geluiden zijn over het nieuwe elan van de partij en er vertrouwen is in de huidige samenstelling van het CDA’.
 

‘Verschillende bestuursstijlen’

Eerder al was er sprake van ergernissen tussen met name de VVD en GB90, zoals duidelijk werd in de raadsvergadering van 24 mei. Sindsdien zijn er informele en formele gesprekken geweest om de kou uit de lucht te halen, maar de VVD concludeert dat haar ‘directe, open en slagvaardige bestuursstijl niet past bij de bestuursstijl van de andere twee fracties’. De formateur denkt dat inhoudelijk de verschillen te overbruggen waren geweest, of dat daar anders goede afspraken over gemaakt hadden kunnen worden. “Wel heb ik geadviseerd dat het goed zou zijn om een persoonlijk gesprek te arrangeren tussen de voorzitter van de GB90-fractie en die van de VVD. Idee daarvan was te onderzoeken welk ‘comfort’ elkaar geboden kon worden als het gaat om het verdere proces van samenwerking”, schrijft Wikkerink in zijn tussenverslag. Dat gesprek heeft kennelijk niet geleid tot een, voor de VVD, bevredigende oplossing.
 

Steeds meer twijfels bij VVD

Leo Graafhuis (VVD): “Jammer dat het zo gelopen is. We hadden vanaf het begin twijfels bij het proces, maar zijn er constructief en sportief aan begonnen. Maar gaandeweg kwamen er steeds meer twijfels.” De raadsvergadering van 24 mei, waarin de VVD aangaf ontstemd te zijn over een gespreksverslag van GB90 met de (toen nog) informateur is volgens Graafhuis een voorbeeld van de verschillende bestuursstijlen. “Als je daar in het openbaar wat van zegt, dan heb je gelijk stennis. En zo waren er meer dingen. Je gaat wel voor vier jaar een coalitie aan en hebt verantwoordelijkheid naar de samenleving, maar ook naar de eigen wethouder, die zich voor vier jaar moet binden. We vroegen ons af of we dit wel moesten doen en het antwoord was ‘nee’.”
 

GB90 vermoedt andere redenen 

Karin Scholten (GB90) betreurt de gang van zaken. “Het voelt wel een beetje alsof je samen op pad gaat en een van de partners besluit na 30 meter al terug te gaan. We zagen bij de VVD meer reserves dan bij GrLi/PvdA. Helemaal als een verrassing kwam het besluit niet, maar het moment waarop bevreemdde ons wel. Eigenlijk zijn er nog geen formele gesprekken geweest.” Op de vraag of het kantelpunt kwam door de gebeurtenissen op 24 mei zegt Scholten: “Ik denk dat het met andere dingen te maken heeft. We hielden er al rekening mee dat een van de partners geen wethouder had.”
 

Vervolg met CDA

En dus is het CDA van de reservebank geplukt. GB90 en GrLi/PvdA zouden de formateur hebben aangegeven teleurgesteld te zijn in het afhaken van de VVD, maar samen te willen zoeken naar een nieuwe partner om te komen tot een coalitie die kan steunen op een raadsmeerderheid en ‘wil werken aan bestuurlijke vernieuwing en herstel van het vertrouwen’. Scholten: “We hebben de eerste stappen in het vervolgproces gezet en hebben nog steeds goede hoop dat er voor de vakantie een nieuwe wethoudersploeg zit, maar we laten zorgvuldigheid boven snelheid gaan.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ron Hartman — 07 jun 2022
@Martin: Het lijkt juist om te veronderstellen dat je in de Raad niet voor die 1000 euro per maand gaat en je suf leest om bij te blijven en ook nog eens te snappen; dat kost verduveld veel tijd. Het wordt anders als je er als voltallige Raad niet in slaagt om Vak-inhoudelijk sterke Wethouders m/v aan te trekken omdat er nog steeds in Coalitie (wie met wie) ipv Dualisme wordt gedacht. Borne heeft een kritische Raad nodig en vakbekwame Wethouders m/v op de juiste plek na de vele, vele uitglijders van het afgelopen decennium. Of... gaan we toch tzt naar Hengelo en wordt het raadswerk stervensbegeleiding?
Martin — 06 jun 2022
De reactie van Rudie slaat werkelijk nergens op.
Het is best mogelijk dat u teleurgesteld bent in de politiek ( mogelijk omdat uw partij nu niet of niet meer aan tafel zit). Maar alle 19 raadsleden zitten er niet voor het geld. Ieder raadslid zit er omdat zij hun idealen willen realiseren. Met het ultieme doel Borne, Hertme en Zenderen nog leuker, mooier, groener , en gezonder maken. Dat kan zowel Links of Rechts om , maar het is aan de partijen om hier samen een weg in te vinden.
Paul Cohn — 06 jun 2022
www.deslegte.com/hoe-schreed-de-beschaving-voort-2266871/
Rudie — 06 jun 2022
Politiek maakt nog steeds meer kapot dan dat de burger lief is. Er is maar 1 belang en dat is als aan het eind van de maand het geld maar op hun rekening is bijgeschreven.
Britt — 06 jun 2022
Wat een verrassing toch weer. Ik reken mijzelf tot de VVD aanhang, maar lokaal gezien heeft VVD Borne niets te bieden als coalitiepartij. Ik voel alweer dezelfde frustratie opkomen als de afgelopen vier jaar. VVD Borne is overal tegen en beroept zich vooral op formaliteiten en de Gemeentewet. Met deze (gepensioeneerde) raadsleden lukt het geen enkele partij om bestuurlijke vernieuwing na te streven. Hou vol nieuwe raadsleden, mijn hoop is op jullie (partij onafhankelijk) gevestigd!!
Rutger — 06 jun 2022
Met GB90 (5 zetels) en GroenLinks/PvdA (2 zetels) zullen er toch minimaal 3 zetels bij moeten om aan een - minimale - meerderheid te komen. Daarvoor komen enkel het CDA en Borne-Nu in aanmerking. Voorwaar een afschuwelijk dilemma...
Henk — 06 jun 2022
Volgens mij is GB meer EB (E=eigen), dat was met de vorige mensen ook al zo.
Leo Graafhuis — 06 jun 2022
Karin Scholten suggereert dat de VVD uit het proces is gestapt omdat de VVD geen wethouder zou kunnen leveren. Bizar! Laat helder zijn: de VVD had twee gekwalificeerde kandidaat-wethouders klaar staan. Waarop Karin Scholten haar suggestie dan ook baseert, is voor de VVD een compleet raadsel. Het zij zo!

Gemeente wil toeristenbelasting invoeren

Als het aan het college ligt wordt er per 1 januari 2025 toeristenbelasting geheven op betaalde...
25-04-2024

Evenementen krijgen toch extra geld

Vorig jaar bij de begrotingsbehandeling werd een amendement unaniem aangenomen om evenementen...
24-04-2024

Bouw Huis van Borne kan van start

Dinsdagavond ging de meerderheid van de gemeenteraad akkoord met het beschikbaar stellen van 3,4...
24-04-2024

Politieke vragen over veiligheid nieuw stuk F35

Naar aanleiding van het recente artikel op BorneBoeit en bezorgde geluiden van omwonenden die de...
20-04-2024

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024