Wat is de opbrengst van de Bornse Dromen Dagen?
INPUT VOOR OMGEVINGSVISIE GEÏNVENTARISEERD

Wat is de opbrengst van de Bornse Dromen Dagen?

Van 25 mei tot 11 juni vonden de Bornse Dromen Dagen plaats. Een participatietraject in het kader van de implementatie van de nieuwe Omgevingswet, die ervoor moet zorgen dat er meer samenhang komt tussen allerlei zaken die een beslag leggen op de beperkte fysieke ruimte en gemeentelijke besluitvorming daarover zou moeten gaan bespoedigen. Betrokkenheid van inwoners is daarbij verplicht voor gemeenten en in Borne deed men dat in de vorm van een ‘Dromenfestival’ en een ‘Dromen Express’, waar ‘dromenvangers’ wensen uit de samenleving ophaalden.
 

Gemeente tevreden

Volgens de gemeente een succes. “Het resultaat mag er zijn!” jubelt wethouder David Vermorken in het voorwoord van het rapport met resultaten van het traject. “We kunnen aan de slag met ruim achthonderd inspirerende, creatieve en bijzondere dromen.” Programma Manager Monique Bazen had het in een terugkoppeling naar de gemeenteraad dinsdagavond over een ‘super leuk’ proces in een ‘gemoedelijke festivalsfeer’ waar ‘met best wel veel mensen gesproken is’.
 

600 reacties

Het leverde in totaal 600 reacties op en 200 kindertekeningen. Alle opmerkingen zijn inmiddels geïnventariseerd en in een glossy rapport vervat. Gerubriceerd naar thema, waarbij ‘openbare ruimte’ en ‘mobiliteit’ de meeste meningen opleverden. Veelal bekende zaken, die passen in bestaand beleid. “Het meeste kenden we wel. We hadden gehoopt met de vraagstelling ‘Als tijd en geld geen rol zouden spelen, hoe ziet dan het Borne van jouw dromen eruit’?’ wat meer vergezichten op te halen, maar vaak was er toch sprake van een korte horizon.” Kinderen bleken nog het meest creatief en dromen bijvoorbeeld over een zwembad naast De Veste.
 

En wat zijn dan die 600 ‘dromen’? ‘De stoep bij de Ooievaarshof is overwoekerd’ – 1 persoon, ‘Station behouden’ – 1 persoon, ‘Grotestraat en Weerselosestraat naar 30 km’ – 1 persoon, ‘Elke buurt een wijkbatterij’ – 1 persoon, ‘Meer speeltuinen/ skatepark/pannakooi, etc – 28 personen, ‘Een grotere tent voor de carnaval’ – 1 persoon, ‘Fietspaden zonder hobbels’ – 1 persoon, ‘Gratis parkeren in centrum’ – 4 personen, ‘Minder blik op straat’ - 1 persoon, ‘Meer betaalbare woningen’ – 9 personen, ‘Rondweg moet blijven’ – 1 persoon, ‘Rondweg afwaarderen’ – 1 persoon, … en zo gaat het 17 pagina’s door.
 

‘Toegevoegde waarde?’

Wat kun je ermee? Rose Headley (GB90): “Ik wil niet zuur doen, maar het kostte wel 30.000 euro. Wat is precies de toegevoegde waarde?” Een politieke vraag, zo besefte zij zelf ook, die niet paste bij het karakter van de informatieavond. Volgens Monique Bazen was de belangrijkste conclusie dat mensen in Borne eigenlijk heel tevreden zijn. “Dat vraagt niet om een grote koerswijziging.” (AJ)

 

Update 25 september: het boekje met dromen staat inmiddels ook online

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Max de Mooij Sr. — 22 sep 2023
Er is dus 30.000 Euro besteed aan een "superleuk proces in een "gemoedelijke festivalsfeer" waarin met "best wel veel mensen gesproken is", met als "belangrijkste conclusie dat mensen in Borne eigenlijk heel tevreden zijn".
Tja, de betrokken ambtenaren hebben vast een leuke week gehad. Kost een paar centen, maar dan heb je ook wat...

“Het resultaat mag er zijn!” jubelt wethouder David Vermorken.
Ik ga straks maar eens even een exemplaar van de glossy ophalen bij de gemeente want ik ben erg benieuwd naar de inhoudelijke verantwoording en evaluatie van dit project. Eens kijken wat dat resultaat dan precies is... Of komt het integrale rapport online op de website www.bornsedromendagen.nl?

De vraag van Rose Headley (Wat kun je ermee?) is volkomen terecht! Niet zuur, maar kritisch. Dat is de rol van de gemeenteraad!Blijvende herinnering oorlogstijd in Oud Borne

Vanaf nu prijken aan de toegangswegen naar Oud Borne cortenstalen tekstplaten die verwijzen naar...
29-11-2023

Hoe staat het met het warmtenet van Twence?

Afvalverwerker Twence is volop aan het ontwikkelen met een warmtenet, dat in Twente duurzame en...
29-11-2023

Overijsselse Vrijwilligersprijs uitgereikt

De Overijsselse Vrijwilligersprijs Borne 2023 werd zaterdagmorgen uitgereikt aan Fietsmaatjes...
25-11-2023

Flexwoningen: een moeizaam proces

Het is vallen en opstaan in het proces om tot tijdelijke huurwoningen te komen. De eerste keer...
23-11-2023

Internationale waarnemers volgen Bornse stemdag

Terwijl de verkiezingsdag in ons land halverwege is, stappen Jane Lake en Agho Oliver Bamenju...
22-11-2023

Besluit nieuwe ontwikkellocaties flexwonen...

De beraadslaging over de drie nieuwe onderzoeklocaties voor flexwoningen is door de gemeenteraad...
17-11-2023