Extra Politiek Beraad over AZC
AANLEIDING: KRITISCHE OPMERKINGEN PROJECTONTWIKKELAARS OVER PROCES

Extra Politiek Beraad over AZC

Aanvankelijk zou de gemeenteraad zich komende dinsdag uitspreken over het collegevoorstel om het proces van herontwikkeling van het voormalige AZC in Azelo te verlengen tot halverwege volgend jaar. Het alternatief is overgaan tot sloop. Binnen het college zijn daarover verschillende meningen: burgemeester Jan Pierik en wethouder Michel Kotteman (GB90) willen het project om een nieuwe bestemming voor het Maria Mediatrix-complex te onderzoeken vervolgen, wethouders Arno Spekschoor (CDA) en Martin Velten (Borne-Nu) vinden dat het lang genoeg geduurd heeft en willen overgaan tot sloop. Ook in de gemeenteraad bestaat verdeeldheid over hoe het verder moet met het voormalige internaat aan de Bornerbroeksestraat.
 

Kritiek

Afgelopen weekend is echter besloten het raadsbesluit een week uit te stellen en eerst een Politiek Beraad over de kwestie te houden. De aanleiding daarvoor is onder andere het artikel op BorneBoeit, waarin twee projectontwikkelaars zich kritisch uitspreken over het proces zoals het tot nu toe gelopen is. Dat heeft de nodige vraagtekens opgeleverd bij diverse raadsleden.

 

Burgemeester Jan Pierik: “Er is afgelopen dagen onderling veel contact geweest. Er bestaat een sterke behoefte bij de raad om met het college en de initiatiefnemers in gesprek te gaan over de achtergronden van het voorliggende raadsbesluit. Voor een dergelijk gesprek is de raadsvergadering niet geschikt. We hebben daarom gemeend de geplande raadsvergadering van 14 december te verplaatsen naar 21 december en komende dinsdagavond een Politiek Beraad in te lassen, specifiek over dit onderwerp.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Louis van Rasten — 19 dec 2021
@Ton Huiskes: wij hebben hier in Nederland democratie hetgeen betekent dat de burger en zeker ook diegenen die in de buurt van het AZC woonachtig zijn recht hebben op inspraak. Het is verder ook heel makkelijk om langs de zijlijn uitspraken te gaan doen door te zeggen om het centrum maar weer open te gooien omdat Den Haag dit wil wegens een noodsituatie. Er is nl altijd sprake van een noodsituatie. Ik zou eens zelf met de bewoners in kwestie gaan praten.

Nederland is inmiddels te klein voor de opvang van nog meer mensen, steeds meer burgers beginnen zich dit te realiseren. Bovendien wat gebeurt er als het schip te vol raakt?? Dan zinkt ie en gaan wij met z'n allen kopje onder en dan helpt een Bijbelverhaal over Maria, Jozef en kindje Jezus ook niet zoveel meer...







Ton Huiskes — 17 dec 2021
@Louis van Rasten Dat heb ik ook gelezen over beloftes maar beloftes kunnen gebroken worden als de nood aan de man is. Nu heeft Den Haag besloten bijv; dat Enschede verplicht asielzoekers moeten opvangen op het vliegveld Twenthe. Zijn de bewoners rondom het vliegveld daarover gevraagd wat zij daar van vinden. Nee dus.
In het leven kun je beloftes maken maar ook breken doordat er een noodzaak is waaronder je niet omheen kunt. Kijk naar de Covid-crisis. Elke keer beloftes gedaan, en dan opnieuw verbroken.
De bewoners van Azelo zouden eens het Kerstverhaal opnieuw moeten lezen. Nergens was er plek voor Maria en Jozef en ze vonden een stal ergens waar Jesus werd geboren. Ik stel voor deze stal (het complex Maria Mediatrix) open te stellen, want er is nog geen besluit genomen wat er dient te gebeuren met dit grote perceel. En leegstand (na de aankoopkosten van de gemeente) kost ook geld (de vaste lasten blijven gewoon doorgaan).
Hendrik — 15 dec 2021
@ron

Je bent blijkbaar goed op de hoogte…
Dan weet je ook wat er is besproken!
Ron Hartman — 15 dec 2021
Die BV uit 2013 zou extra onderzocht moeten worden? Wie boeit dat?
Hendrik — 14 dec 2021
De reacties lopen erg uiteen, geeft aan dat het emotioneel nog redelijk wat teweegbrengt. Waarschijnlijk liggen er uit het verleden nog wat toezeggingen die niet bekend zijn bij menigeen, zodat het een worsteling is voor de huidige besluitvorming naar andere projectontwikkelaars. Met de naam van het complex is een vastgoed bv ooit opgericht die nog steeds bestaat. Door de wijlen personen van destijds uit het BenW is er waarschijnlijk iets toebedeelt aan het vastgoed bv. Kan me niet indenken dat men er normaal zolang over moet doen.
Maar begrijp de besluiteloosheid.
Aspect opvang ligt volgens mij dan nu zeker voor de hand, het genereert ook nog is inkomsten voor de gemeente.
Ron Hartman — 14 dec 2021
Het probleem blijft dat commerciële partijen (de ontwikkelaars die ruimte vroegen om hun plannen scherp te maken) niet bereid waren om hun nek uit te steken en de voelhorens waren van de publieke wensen. NU had er van ieder, een plan a en plan b (incl. de Vloedbeltverbinding) moeten liggen. Zonder die projectontwikkelaars met hun verdienmodellen, was deze vertraging en tweespalt niet ontstaan. En, helaas, tegelijkertijd, de getoonde afhankelijkheid voor projectontwikkelaars in dit specifieke dossier dat daadkracht vroeg van het bestuursapparaat. Helaas
Louis van Rasten — 14 dec 2021
thuiskes@hotmail.com, het gaat er hierbij alleen om dat de burgers maar zeker ook de omwonenden een aantal malen is beloofd het AZC definitief te sluiten. Dit is meerdere malen niet gebeurd.

Aan de andere kant kun je nou eenmaal niet de hele wereld opvangen, vluchtelingen zullen er altijd zijn en blijven en Nederland is inmiddels hiervoor te klein.
thuiskes@hotmail.com — 14 dec 2021
Ik ben altijd weer verbaasd over de "harde" en ook weinig gastvrije reacties op wat nou precies met "Azelo AZC" dient te gebeuren! Flexibilteit is volgens mij key, maar hierop krijg ik ook atlijd vervelende reacties (ben ik inmiddels wel gewend). En als nou eens de minister Borne verplicht dit AZC opnieux te heropenen? Gaat de gemeenschap in Azelo dan de straat op: demonstreren of de boel in de fik steken? Dit hoop ik natuurlijk niet. Maar dat de nood hoog is voor het opvangen van azielzoekers is duidelijk, maar daar heeft de gemeenschap in Azelo geen boodschap aan. En dat er fouten zijn gemaakt door het college is ook heel duidelijk - dit dient ook te worden afgestraft bij de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen. Of dit ook daadwerkelijk gebeurt is de vraag ...
Hans — 14 dec 2021
Als het college van B&W met Kotteman als portefeuilehouder de afgelopen 3 jaar zijn werk goed had gedaan zouden we deze discussie niet hebben. Hou daar nou eens rekening mee tijdens de gemeenteraadsverkiezing
Louis van Rasten — 14 dec 2021
@Fons van Os: geen AZC meer in Azelo.
Louis van Rasten — 14 dec 2021
@Henk, er is afgesproken en beloofd aan de burger dat het AZC voorgoed wordt gesloten. Deze belofte werd in het verleden diverse malen geschonden dus slopen die hap zodat een nieuwe bestemming kan worden gecreëerd, een bestemming voor nieuwe woningen!
Henk — 14 dec 2021
Het mag en kan toch niet zo zijn dat het AZC net als in het verleden de melkkoe van de gemeente Borne gaat worden. Geldverdienen over de rug van de asielzoekers. Noemt men dit Mensenhandel in 2022. En vervolgens hebben we de kosten eruit en oprotten. Laat alle gemeenten waaronder ook Borne haar verantwoordelijkheid nemen en versneld wat doen aan de opvang van statushouders in hun gemeente. Dit geeft 11.000 vrije plekken in de azc?s die voor opvang zijn ingericht.
Hendrik — 13 dec 2021
De projectontwikkelaars gooien graag wat extra olie op het vuur hier in BorneBoeit, om hun doelen nog is extra kracht te geven, zodat het bij de gemeenteraad indringende doorkomt.
Mijn inzicht is dat het genuanceerde is dan het wordt omschreven.
Idd een tijdelijke asielopvang is niet een ondenkbare situatie gezien de opbrengsten om de gemaakte kosten te dekken. Lijkt me erg voor de hand liggend.
Fons van Os — 13 dec 2021
Ik bedoel natuurlijk....moeten....
Fons van Os — 13 dec 2021
@André Muller: uit mijn hart gegrepen. Ook zonder dat belletje uit Den Haag zou het moeren kunnen!
Michaela — 13 dec 2021
We voelen het al aankomen. Er komt een opdracht uit Den Haag. Kan die sloopkogel er morgen niet even langs. Ik betaal namelijk liever meer belasting dan .........
henk — 13 dec 2021
Dit past helemaal in het geheel, problemen voor zich uit schuiven en wachten tot "den Haag" een beslissing neemt.
Mark — 13 dec 2021
@Goedheiligman: jij hoort al lang weer in Spanje te zijn!
Ron Hartman — 13 dec 2021
De bestemming Wonen is onhaalbaar na de toename van de geluidsbelasting straks. Knalharde afspraken nu of nooit.
wgkub — 13 dec 2021
En weer worden er vieze "politieke" spelletjes gespeeld!!!!
Goedheiligman — 13 dec 2021
Gelukzoekers hebben we niet nodig in de gemeente Borne dus SLOPEN die handel , en snel graag !!
Louis van Rasten — 13 dec 2021
@Andre Muller. Er is onlangs de burgers beloofd dat er geen asielzoekers meer inkomen, een gegeven dat democratisch is besloten dus slopen die handel voor de bouw van nieuwe woningen. Er is een groot woningtekort dat vergeten heel veel mensen.
Henk — 13 dec 2021
Na 25 jaar een AZC in Azelo en nadat het centrum vier keer officieel is gesloten is de locatie in 2019 na de laatste sluiting door de gemeente aangekocht met als reden om nooit meer asielzoekers op deze locatie te huisvesten. Al vanaf 2013 worden er al plannen gemaakt voor de herontwikkeling vd locatie. Als men er nu nog niet uit is dan komt men er nooit meer uit. Volgens afspraak zou het pand in juni 2021 worden gesloopt als geen van de plannen levensvatbaar zouden zijn. In april 2021 kwam echter het voorstel van het college om alsnog het sloopplan met een halfjaar uit te stellen mocht er op het laatste moment alsnog een lumineus plan worden ingediend onder de voorwaarde dat er dan voor 31 dec. a.s. een uitgewerkt plan diende te zijn ingediend. En weer bedenken burg Pierik en weth Kotteman een list om opnieuw de afspraken te schenden en wederom te besluiten tot uitstel.
Dat Borne loyaal moet zijn tov asielzoekers is prima en deze kunnen elders in de gem worden geplaatst in units.
André Muller — 13 dec 2021
Hopelijk ontvangt Borne vandaag nog een aanwijzing vanuit Den Haag. Aan het werk, schouders eronder, ook wir schaffen das. Behalve het leukste dorp kan Borne zich ook als het meest gastvrije dorp op de kaart zetten.
Vrijwilligers nodig? , noteer mij alvast.
HS — 13 dec 2021
Sloophamer erin of nu kunnen verkopen nu doorpakken En de vluchtelingen staan niet in de kou die zitten in Hengelo Dus morgenavond de kogel door de kerk en klaar Dan ben je eindelijk van die eeuwige discussie af .
Britt — 13 dec 2021
Een wonderlijk en vooral kostbaar proces is het zeker, waarbij de maatschappelijke output teleurstellend is. Azelo wil niks en het College durft niks.

De projectontwikkelaars moeten overigens niet zeuren. Van meet af aan is (voor zover ik heb kunnen nagaan in de openbare archieven) als uitgangspunt gesteld dat WONEN, maar ook zorg, géén gewenste invulling voor dit gebied is.
Dat nou juist de bestemming wonen (zeker in de huidige woningmarkt) als enige een sluitende businesscase oplevert snapt elke simpele ziel. Maar daarmee is de locatie niet automatisch geschikt voor wonen.
Z.s.m. slopen (want in stand houden kost ook veel geld) en neemt u daarna gerust de tijd voor de planvorming op deze locatie.
Trees Platvoet — 13 dec 2021
Laat de vluchtelingen niet in de kou staan!
Ineke roeppel — 13 dec 2021
Denk nog maar eens aan al die vluchtelingen en geef ze een dak boven hun hoofd.

Gemeente wil toeristenbelasting invoeren

Als het aan het college ligt wordt er per 1 januari 2025 toeristenbelasting geheven op betaalde...
25-04-2024

Evenementen krijgen toch extra geld

Vorig jaar bij de begrotingsbehandeling werd een amendement unaniem aangenomen om evenementen...
24-04-2024

Bouw Huis van Borne kan van start

Dinsdagavond ging de meerderheid van de gemeenteraad akkoord met het beschikbaar stellen van 3,4...
24-04-2024

Politieke vragen over veiligheid nieuw stuk F35

Naar aanleiding van het recente artikel op BorneBoeit en bezorgde geluiden van omwonenden die de...
20-04-2024

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024