Besluit toekomst azc uitgesteld
EERST REACTIE OP WENSEN EN BEDENKINGEN VAN RAAD EN OMWONENDEN

Besluit toekomst azc uitgesteld

De gemeenteraad dwong dinsdagavond middels een motie af dat het besluit om met Leverink & Assen een intentieovereenkomst aan te gaan tot het ontwikkelen van het voormalige azc in Azelo tot Landgoed Groot Azelo, wordt uitgesteld tot na het zomerreces. De motie, ingediend door VVD, CDA en Borne-Nu kon op een ruime meerderheid rekenen – alleen GrLi/PvdA stemde tegen.

 

Leo Graafhuis (VVD) motiveerde de motie als volgt: “Op 4 juli zijn de raad en de omwonenden voor het eerst geïnformeerd over de plannen. Tot vandaag worden wij en omwonenden in de gelegenheid gesteld onze wensen en bedenkingen aan het college kenbaar te maken. Het concept-collegebesluit van 14 juli ligt nota bene al klaar en is bij de stukken gevoegd. Je zou het haast niet geloven, maar het is waar! Bij ons komt dit over als een schoffering van de raad en van omwonenden. Wij betwijfelen namelijk of door deze handelwijze van het college onze wensen en bedenkingen en die van de omwonenden, wel de vereiste serieuze en gemotiveerde afweging krijgen.”
 

‘Te grootschalig’

En wensen en bedenkingen waren er zeker. Vanuit Azelo opnieuw bezwaar tegen de grootschaligheid van het plan met 40 wooneenheden en 24 short stay appartementen. “De buurtschap (groot) Azelo bevat ongeveer
140 gezinnen, waarvan ongeveer 60 in het gedeelte dat onder de gemeente Borne valt. Dus met dit plan een verdubbeling! Met als gevolg een verhouding (uitbreiding) die totaal uit balans is”, zei bijvoorbeeld Wim Jansen van Gemeenschapsbelangen (groot) Azelo. En ook vanuit de raad bedenkingen bij de omvang van het initiatief. Volgens wethouder Martin Velten waren deze aantallen echter door de raad zelf akkoord bevonden toen de Nota van Uitgangspunten werd vastgesteld. “U kunt dat niet nu weer zomaar veranderen. Realiseer u dat het gevolg kan zijn dat er schadeclaims komen van de projectontwikkelaars die met deze uitgangspunten aan de slag zijn gegaan.”
 

Short stay – hotel

Huiver is er eveneens bij de short stay functie. Op dit moment wordt door de initiatiefnemer gesproken over bijvoorbeeld werknemers van Thales, die tijdelijk woonruimte nodig hebben. Maar wat zou er nog meer kunnen en hoe kun je afdekken dat er in de toekomst geen ongewenste ontwikkelingen komen? Karin Scholten (GB90): “Mensen die tijdelijk de weg kwijt zijn. Kan dat? De hotelfunctie in combinatie met een restaurant lijkt ideaal voor zorg gerelateerd wonen.” Volgens Martin Velten was dat allemaal nog onderwerp van nadere uitwerking. Liever zag hij ook de term ‘short stay’ niet, maar bij voorkeur ‘hotelkamers’.
 

Communicatie

Opnieuw werd er op aangedrongen met de buurt in gesprek te gaan. Bo ter Braak (CDA): “Hebben omwonenden eigenlijk nog inspraak?” en Jan de Vries (GrLi/PvdA): “Van het communicatieplan is wederom geen zak terecht gekomen! Onder de maat. Waarom lukt dat maar niet?” Martin Velten stelde daar tegenover: “Communicatie moet wel van twee kanten komen. We hebben bij iedere voortgangsrapportage aangeboden om in gesprek te gaan, maar het antwoord was: ‘jullie luisteren toch niet’. Dat kan ik me wel voorstellen, maar we gaan er naar kijken om serieuzer met communicatie om te gaan dan het nu lijkt.” Tegelijkertijd wees hij er wel op dat de uitgangspunten voor herontwikkeling vaststaan en niet meer onderwerp van discussie kunnen zijn. Wel benadrukte Velten dat het nu allemaal nog maar om een ‘schets’ gaat. Raad en omwonden komen nog aan zet bij bijvoorbeeld de vaststelling van het bestemmingsplan. “Het ontwikkelproces loopt zeker nog tot april/mei volgend jaar.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ton Huiskes — 18 jul 2022
Inspraak van omwonenden is en blijft belangrijk voor dit plan (40 woningen - hoewel ik niet zo veel woningen zie elke keer dat ik er langs fiets)
- maar openheid van bestuur blijft belangrijk en de dorpsraad dient gehoord te worden.

Volgens mij is er ook geen haast: het gebouw zit met Oekrainers en statushouders nog redeljk vol dus volgens mij kan dit plan ook voor 2025-2026 gepland worden. Maar de raad heeft het laatste woord nadat iedereen gehoord is.
Ricardo — 14 jul 2022
@Henk, ik snap het toch niet helemaal en je maakt het alleen maar verwarrender. Volgens mij had de raad de uitgangspunten vastgesteld. 40 wooneenheden en (niet of) 25 kleine ruimtes voor een hotel of iets dergelijks. Dat staat ook in het document dacht ik en dat wordt letterlijk nu voorgelegd en u geeft de nieuwe wethouder de schuld. Ik denk dat u beter de schuld kunt leggen bij de raad, zij hebben de uitgangspunten vastgelegd, de wethouder voert simpelweg uit?
Paul Cohn — 14 jul 2022
@Ron en Ricardo: waar wachten jullie op?

www.greenhybrids.nl/solution/windwokkel/
Halverwege Maria Mediatrix en Bornerbroek zie je aan je linkerhand zo'n windwokkel

industrieel zie je ze bij Europastry in Oldenzaal
https://m.facebook.com/pg/GreenHybrids/posts/

zie ook
www.rtlnieuws.nl/editienl/laatste-videos-editienl/video/5130671/windwokkel-op-je-dak

Henk — 14 jul 2022
Geachte politici, geachte lezers.
De Raad werd dinsdag ernstig in verwarring gebracht door onze ?nieuwe? wethouder Martin Velten op zijn nieuwe domein. Hij vergistte zich door ?en /en? en ?of /of? geheel door elkaar te halen. Ook het getal van 40 en 64 wooneenheden werd geheel verkeerd uitgelegd. 40 maximum betekent dat wel minder mag maar zeker niet meer. Mocht hij het zich niet meer herinneren dat adviseer ik hem Voor de volledigheid en juistheid en uitleg over kleinschaligheid dat hij het beraad van februari jl moet terugkijken. Dat zal zijn geheugen opfrissen.
Nu is het zo dat aan Gerard Assen een snoeptrommel is voorgehouden. Hem is gezegd dat hij een lolly of een spekkie of een chocolaatje mag pakken. En wat doet hij. U raadt het al hij pakt ze alle drie en stiekem ook nog een extra lolly.
En wat zegt Velten. Niets zeggen anders krijgen we een schadeclaim!!!? Snapt u het nog?
Dirk — 14 jul 2022
Citaat: "Tegelijkertijd wees hij er wel op dat de uitgangspunten voor herontwikkeling vaststaan en niet meer onderwerp van discussie kunnen zijn." . Waar hebben we deze ferme taal onlangs nog meer gehoord, ofwel de lokale politiek begint toch steeds meer een kopie van de landelijke politiek...
Ron Hartman — 13 jul 2022
Nee hoor, ik isoleer mijn woning met 20 cm PIR isolatie. Dat isheel dik en duur. Ik kan als het moet straks een leefruimte en badkamer, verwarmen met drie grote kaarsen. Wat doe jij tegen de dreigende energieschaarste? Natuurlijk als je geld zat hebt, gewoon peperduur kopen, maar we kunnen ook wind inzetten. Daarvoor hoef je niet links of rechts te zijn.
Ricardo — 13 jul 2022
Ron, ga aub solliciteren bij GroenLinks en neem zelf een turbine in je tuin.
Ron Hartman — 13 jul 2022
De toekomstige tijdelijke bewoners uit alle windstreken of uit de wind gehouden, moeten wel van meetaan bekend zijn met de broodnodige windturbines daar voor Borne. Liefst ook VAN Borne. Later inpassen lukt niet meer. Nu nog net
Bart Bergman — 13 jul 2022
De tendens in de huidige politiek lijkt wij ( de politiek ) tegen hun ( het volk ) die het toch niet allemaal begrijpen .
Die niet weten wat goed is voor ze.
De arrogantie waarmee dit allemaal gaat,landelijk en lokaal,is echt stuitend.
Dirk — 13 jul 2022
En hier hebben we weer een nieuwe soap -aflevering van het theater van de lach kunnen aanschouwen. Wordt steeds komischer als het onderwerp niet zo triest was. Overigens ook een goede start van de nieuwe cq naar een andere portefeuille overgehevelde wethouders, maar niet heus. Persoonlijk imago naar de buitenwacht toe blijkt wederom weer een grote rol te spelen in plaats van gewoon eens te doen waar je voor betaald wordt, namelijk belangenbehartiging van inwoners van Borne. Conclusie is dan ook dat dit college nu al een behoorlijk afbreukrisico kent ...
Anne — 13 jul 2022
Wat op Haags niveau onderhand gewoonte is;
- last-minute overleggen van vergaderstukken
- uitgangspunten staan vast, geen punt van discussie
- en is tegelijkertijd nog maar een "schets."

Waar zagen we dat pas nog?

Is Borne net als Den Haag vergeten wat een opener bestuurscultuur nu werkelijk inhoudt?

Huiverig gevoel voor de toekomst, zeker nu ze ineens een flinke financiële meevaller tevoorschijn haalden.
Eerst zien, dán geloven......
Louis van Rasten — 13 jul 2022
Helemaal gelijk: omwonenden hebben ook recht op inspraak.
Kees — 13 jul 2022
Dit waren denk ik de laatste stuiptrekkingen van wethouder Kotteman. Hoop en verwacht dat het nu beter gaat worden met wethouder Velten aan het roer. Één ding is zeker, slechter kan het qua communicatie in ieder geval niet worden, mits de burgervader zich er niet teveel mee bemoeit ?

Nieuwe manier van maaien

Er moeten met Twente Milieu nieuwe afspraken gemaakt worden over het beheer en onderhoud van de...
27-05-2023

Voorzichtige start Bornse Dromen Dagen

Noud en Beau willen meer speeltoestellen op de Pellenhof in Oud Borne. Een glijbaan lijkt hen...
25-05-2023

Gemeente overwoog Carmelitessenklooster te kopen

In 2019 verlieten de laatste zusters het Carmelitessenklooster in Zenderen. Sindsdien staat het...
25-05-2023

Borne steunt IJsbaan Twente

De gemeente draagt 24.000 euro – een euro per inwoner - bij aan het overeind houden van de...
23-05-2023

BorneBoeit vandaag 10 jaar online

Vandaag is het op de kop af tien jaar geleden dat BorneBoeit werd gelanceerd. Het platform -...
22-05-2023

Flexwoningen: ‘We moeten wel’

Veel omwonenden van de Tichelkampweg verzamelden zich dinsdagavond voor het gemeentehuis, waar...
16-05-2023