Dit was (corona)nieuws in 2020 -3-
30-12-2020
EEN SELECTIE VAN DE MEEST GELEZEN ARTIKELEN OP BORNEBOEIT

Dit was (corona)nieuws in 2020 -3-

Het laatste deel van ons jaaroverzicht. Een selectie van de meest gelezen artikelen op BorneBoeit, van september tot en met december 2020.

 

September

Begin september is het opnieuw raak op het kruispunt bij Jasmin Garden. Er wordt een scooterrijder aangereden, nadat twee weken eerder ook al een fietser bij een aanrijding was betrokken. Signalen dat de verkeerslichten niet goed zijn afgesteld, leiden tot vragen van Karin Scholten (GB90). Later onderzoek ontzenuwt de bange vermoedens. Toch zal er een aanpassing worden uitgevoerd. Ondertussen blijven corona en de gevolgen ervan voor een belangrijk deel het nieuws bepalen. In een openhartig gesprek met BorneBoeit verhaalt Johan de Jong, directeur-bestuurder van Metropool, over de zorgen die hij heeft over de muziekindustrie. “We hebben 98 procent minder bezoekers dan vorig jaar” zo vertelt hij. Ongelofelijk blij is hij daarom met het Openluchttheater in Hertme waar, onder strikte voorwaarden, nog wel enkele concerten kunnen plaatsvinden.

 

Ook blij is dan nog Lereau Hulsink van Hertme’s Ambacht die een datingavond voor hongerige singles wil organiseren. De animo is groot; hij denkt er zeker drie avonden mee te kunnen vullen. Tot nieuwe liefdes komt het vooralsnog echter niet. Sluiting van de horeca zal hem later dit jaar verplichten zijn plannen door te schuiven. Veel enthousiasme is er ook als Linda Baas van Zeut Chocola en Vera Kroeze van IJssalon De Harmonie bekend maken dat Linda haar chocola in de wintermaanden in de dan lege ruimte van de ijssalon gaat verkopen. De gemeenteraad daarentegen is eind september uiterst somber gestemd als de financiële zorgen van Borne steeds duidelijker worden. Een tekort van 7,5 miljoen en grote ambities gaan nu eenmaal niet samen, is de algemene opvatting. Wethouder Martin Velten krijgt zelfs een motie van wantrouwen aan zijn broek, maar die overleeft hij. Echte besluiten worden nog niet genomen, maar schuiven door naar later.

 

Oktober

Op 14 oktober dwingt premier Mark Rutte de horeca per direct voor minimaal vier weken te sluiten. Boosheid en teleurstelling vechten om voorrang, ook in Borne. “Ik stoa d’r nie van te kiek’n!”, zegt Benno Schwering van Grandcafé De Steeg. “We hebben het allemaal aan onszelf te danken. Hier in Nederland is gewoon geen daadkracht. In crisistijd kun je een land niet regeren met zoveel partijen die allemaal iets roepen.” Dat het coronavirus weer om zich heenslaat, merken ook de dames van het Dreamteam Borne. Het aantal gezinnen dat in de problemen komt neemt toe, is hun constatering. Bijkomend probleem is dat het Dreamteam door haar voorraden dreigt heen te raken en ze doet een dringende oproep voor extra steun.

 

De aankondiging van een Halloween-koopzondag ontlokt even later veel verontwaardigde reacties. Dusdanig veel dat nog dezelfde dag wordt besloten het plan weer in trekken. ‘Een ongelukkige samenloop van omstandigheden’, is het argument. Veel verontwaardiging is er ook als het Borns Onderzoek Platform meldt dat de OZB volgend jaar met 11,75 procent wordt verhoogd, althans volgens het collegevoorstel. ‘Bovengemiddeld veel’ zo luidt de conclusie. De raad zal in november tijdens de begrotingsbehandeling haar oordeel vellen. Goed nieuws komt er ten slotte van Boyd Belshof en Roel Semmekrot. Het duo is een van de deelnemers aan het tv-programma Hunted en probeert zo lang mogelijk onder de radar te blijven van een opsporingsteam. Net niet lang genoeg helaas, want winnen doen ze niet.

 

November

Op 3 november overlijdt de 89-jarige Jaap Grootenboer, de kleurrijke cultuurhistoricus die zo’n belangrijk aandeel had in de geschiedschrijving van Borne. De uitvaart in zijn zo geliefde Oude Kerk wordt voorafgegaan door een indrukwekkend vaarwel. Een week later vindt er een ongeval plaats op de hoek van de Prins Bernhardlaan met de N743. De vier inzittenden hebben geluk, want hoewel ze uit de bocht vliegen, missen ze rakelings een dikke boom. In dezelfde maand stelt het college van B en W voor de regelingen voor WMO en Jeugdzorg volgend jaar aan te scherpen. Zo wordt het persoonsgebonden budget verlaagd en ook gaat de vervoersbijdrage flink naar beneden. Meer grip krijgen op de kosten van het sociaal domein, is de belangrijke beweegreden. “Voor een aantal mensen zal het onprettig zijn”, zegt wethouder Martin Velten in een toelichting. “Maar het zijn geen keuzes waardoor mensen tussen wal en schip raken.”

 

Waar de branche ondertussen al bang voor was, gebeurt. De regering besluit tot een landelijk vuurwerkverbod, alleen het kindervuurwerk blijft toegestaan. Het is een nieuwe dreun voor ondernemer Dennis Schefer van Eurosport. “Het was tot nu toe toch al een dramatisch jaar voor ons, we hadden gehoopt met de vuurwerkverkoop toch weer wat omzet goed te kunnen maken”, vertelt hij.

Eind november wordt ook duidelijk dat er weer asielzoekers terugkeren naar het AZC in Azelo. Tegen alle afspraken in heeft het college afspraken gemaakt met het COA om het complex opnieuw voor drie jaar te verhuren. Er steekt een storm van verontwaardiging op, met voorop de omwonenden van het centrum. ‘Onbetrouwbaar’ en ‘hoe dom kun je zijn’ zijn enkele van de genoemde kwalificaties. Nader overleg met omwonenden en gemeenteraad zal de lucht moeten klaren.

 

December

Op 15 december treedt het college terug op haar schreden en trekt zij het huurvoorstel met het COA in. Het gesprek met de omwonenden, de uitkomsten van het interpellatiedebat met de gemeenteraad en een ‘nadere duiding van het raadsbesluit inzake de aankoop uit 2018’ vormen daarbij de drijfveer, aldus het college in een verklaring. Begin volgend jaar wordt er verder gepraat. Enkele dagen later lijkt de invulling van een ander ‘zorgenkindje’, het in aanbouw zijnde zorghotel en het leegstaande retraitehuis in Zenderen, onder een beter gesternte geboren. De Groninger Ronald Helder wordt de beoogd exploitant van een vernieuwde De Zwanenhof, waarin meerdere zorgdisciplines onderdak kunnen vinden. Vernieuwend vooral omdat het ‘schotjesdenken’ zoals hij het noemt, nu eens afgelopen moet zijn.

 

Op 17 december breekt er ’s morgensvroeg een stevige brand uit bij Erica Bloemen en Interieur aan de Grotestraat. Zo’n 20 omwonenden dienen hun appartement te verlaten en worden tijdelijk opgevangen in de nabijgelegen supermarkten. De schade is groot; inboedel en inventaris dienen als verloren te worden beschouwd. Beter nieuws komt er van De Snoepjesboom. De winkel aan de Grotestraat wordt eind april volgend jaar ingeruild voor het leegstaande pand van Intertoys aan het Marktplein. Op de dag vóór kerst krijgt Leurink mode ongewenst bezoek. Bij een ramkraak wordt een deel van de zijgevel vernield, waarna inbrekers naar binnen kunnen. Ze worden echter verrast door enkele mistgeneratoren, die hen het zicht ontnemen, waarna ze in paniek vluchten. De buit is relatief gering, de schade is groot.

 

Zo eindigt het jaar 2020 zoals het begon: in mineur. Met tussendoor toch ook de nodige lichtpuntjes, dat moet gezegd. Al met al hopen we je met dit jaaroverzicht een aardig beeld te hebben gegeven van Borne, Hertme en Zenderen in 2020. Op naar 2021! (Team BB)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
T Huiskes — 30 dec 2020
Een bewogen jaar in Borne zowel als in Nederland en elders.

Mooie foto's ook die van de uitvaart van Jaap Grotenboer; Beter zou zijn een waardig eerbetoon wanneer alles voorbij is (nov/dec 2021), gezien het aantal mensen die op de dag van zijn uitvaart een erehaag vormden.
Ernst — 30 dec 2020
Uitstekende ?trilogie? over wat de gemoederen in onze gemeente bezig hield.

Ook politie legt tegel tegen pesten

Op 1 november 2012 maakte Tim Ribberink uit Tilligte op 20-jarige leeftijd een eind aan zijn...
28-06-2022

Vertraging voor ‘nieuw’ knooppunt Azelo

Nog maar drie jaar geleden was iedereen het erover eens: het knooppunt Azelo, daar waar de A1 en...
24-06-2022

Boem is ho...

Op de sociale media komt dagelijks nogal wat voorbij. Zo ook een filmpje uit Borne, waarop is te...
21-06-2022

Helpt Elkander vergadert. Komt u ook?

ADVERTORIAL • Op zaterdag 2 juli is het zover. Vanaf 14.30 uur vindt dan in het...
15-06-2022

Wim Geul - Mister Borne - overleden

In de nacht van donderdag op vrijdag is Wim Geul overleden. De ondernemer pur sang, maar ook...
10-06-2022

Ruim 1.500 kg asperges vindt vandaag zijn weg

Zo’n drieënhalve maand geleden startte de Lions Club Borne met de verkoop van haar...
24-05-2022